Een politieke aardbeving. De Communistische Partij van Oostenrijk (KPÖ), met haar boegbeeld Elke Kahr won de gemeenteraadsverkiezingen in Graz. De partij neemt de burgemeesterssjerp over van de christendemocratische Volkspartij (ÖVP). Graz is, na Wenen, de tweede grootste stad van Oostenrijk met driehonderdduizend inwoners en veertigduizend studenten, een rijk cultureel verleden maar, zoals overal, ook met grote sociale tegenstellingen. Het is een unicum in een Europees land dat een Communistische Partij in een grote, moderne stad van 300.000 inwoners, de tweede grootste na Wenen in Oostenrijk, met een rijke culturele traditie, de verkiezingen wint en de burgemeestersjerp verovert.

Die eer valt te beurt aan Elke Kahr (foto), het boegbeeld van de communisten in Graz. In de jongste gemeenteraadsverkiezingen behaalde de Communistische Partij de meeste stemmen. De partij behaalde 29 procent van de stemmen, negen procent meer dan in de vorige verkiezingen. Burgemeester Siegfried Nagl van de christendemocratische Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) behaalde 26 procent en komt op de tweede plaats waarbij hij zowat twaalf procent verloor. Na 18 jaren het burgemeestersambt te hebben uitgeoefend neemt hij nu ontslag. Bondskanselier Sebastian Kurz , de rechts conservatieve kanselier van Oostenrijk, toonde zich verrast: “Het moet tot nadenken stemmen dat de communisten een verkiezing in de tweede grootste stad van Oostenrijk kunnen winnen”.

De Communistische Partij van Oostenrijk heeft vele decennia een marginaal bestaan geleid: van 1933-1945 was ze verboden onder de nazi’s, in de Koude Oorlog werd ze sterk gemarginaliseerd (zoals vele communistische partijen in West-Europa). Onder invloed van de communisten van Graz, stad in de provincie Steiermarken, verscheen de KPÖ terug in het nationale parlement in 2005. De Communistische Partij in Graz komt niet zomaar uit de hoge Alpen afgedaald naar de stad. In verkiezingen van 2012 en 2017 was de partij al de grootste na de ÖVP, met ca. 20 procent van de stemmen.

Elke Kahr is sedert haar zeventiende lid van de KPÖ en vergroeid met de stad. De KPÖ staat in Graz hoog aangeschreven. Ze biedt een uitgebreid advies- en hulppakket aan de bewoners in verband met huisvesting, huurgelden, leefmilieu, sociale zekerheid, bestaanszekerheid. De communistische mandatarissen hebben een totaal verschillende politieke cultuur dan de andere partijen. Zo bijvoorbeeld heeft de partij in haar statuten vastgelegd dat dat mandatarissen ongeveer 2.000 euro van hun maandsalaris behouden, en al wat erboven komt wordt gestort in een fonds. Met dat communistisch beheerd fonds worden behoeftige inwoners extra financieel gesteund.

Elke Kahr heeft al bestuurservaring. Ze was hoofd van de dienst huisvesting en gaf zo mede vorm aan de toekomst van de stad. Ze laat nog open of zij de sjerp van burgemeester zal overnemen. Maar een coalitie met de conservatieve ÖVP sluit ze uit.

Er is niet alleen de sensatie van de electorale winst van de Oostenrijkse Communistische Partij (KPÖ) in Graz. Tegenstanders van de communisten plakken tot vandaag graag een miserabilistisch etiket op communisten of demoniseren ze graag als duivels met het mes tussen de tanden die alle gewone mensen hun eigendom zullen afpakken. In Graz heeft de Communistische Partij van Oostenrijk onder de leiding van Elke Kahr dat beeld jaren geleden van zich afgeschud. De communisten van Graz spreken ook een welvarende middenklasse aan. Terwijl tegelijk, in één adem, de communisten van Graz ook consequent opkomen voor de zwaksten in Graz die door het neoliberaal extremisme het zwaarst getroffen zijn. Elke Kahr en haar team verspreiden in Graz een boodschap van hoop, van democratie, van participatie en eenheid van het volk. De kiezers hebben dit beloond. Wat in Graz gebeurt is een lokale aangelegenheid. De renaissance van de communistische en linkse beweging in Europa naar “Graz-dimensies” is nog niet voor morgen. Toch zijn er hier en daar lichtpunten in sommige Europese landen (en ook in buurland Rusland). De KPÖ, de Oostenrijkse communisten van Graz o.l.v. Elke Kahr verdienen alle bewondering en respect voor hun jarenlange inzet, voor het slimme politiek werk,  voor het vertrouwen dat zij verkregen hebben van duizenden inwoners van Graz.

Miel Dullaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.