Fons Mariën las Malcolm X van Fikry El Azzouzi.

Dit boekje uit 2016 is een los samenraapsel van stukken met Malcolm X als rode draad. Fikry El Azzouzi staat vermeld als de auteur, maar in feite is hij enkel de auteur van een zogenaamd gedicht over Malcolm X en van een verhaal waarin deze Amerikaanse burgerrechtenactivist uit de jaren ’60 centraal staat. De ik-persoon (Fikry) probeert tijdens een treinrit de interesse te wekken van twee jongeren (een van Congolese afkomst en een van Marokkaanse afkomst) voor Malcolm X. Hij doet dat op een ongenuanceerde wijze. Eigenlijk heeft dit verhaal niet veel om het lijf en vernemen we niet echt waar Malcolm X voor stond.
Daarna volgt de vertaling van een toespraak van Malcolm X zelf uit 1965. Dit is interessanter om te lezen omdat we hierin kennis maken met sommige ideeën van de activist. Erg genuanceerd is Malcolm X hierin niet, hij verwijst veel naar de geschiedenis van de zwarte Afrikanen en neemt daarbij meermaals een loopje met de werkelijkheid.
Dit boekje bevat een voorwoord door Dyab Abou Jahjah en een nawoord door Rachida Aziz. Uit het geheel maken we op dat activisten van bij ons de Amerikaanse activist voor hun kar willen spannen, zonder te wijzen op de belangrijke verschillen tussen de situatie van Afro-Amerikanen enerzijds en van de migranten in Europa anderzijds. Het geheel is teleurstellend omdat ik hoopte op een degelijke biografie van Malcolm X, die ik elders zal moeten zoeken.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.