Vorig jaar zou Temse de 75ste verjaardag van het einde van WO II herdenken, maar corona gooide roet in het eten. Toen werd wel de basis gelegd van initiatieven die nu worden uitgewerkt.

Philemon Hauman (1917-1945), verzetsstrijder
De Vlietstraat werd in 1949 omgedoopt tot Philemon Haumanstraat, een blijvend eresaluut aan de belangrijkste verzetsstrijder van Temse. Hij is evenwel onbekend bij het brede publiek.
Remi Hauman maakt momenteel een studie over zijn grootoom. Hij spitte het rijk gedocumenteerde familiearchief boven en boorde talrijke (inter)nationale bronnen aan. Het resultaat verschijnt over enkele maanden in een (rijkelijk geïllustreerd) boek.
Philemon Hauman, zoon van Hubert (cf. kledingzaak Hauman), was beroepsmilitair, ongehuwd. Na zijn krijgsgevangenschap werd hij een sleutelfiguur in twee gewapende verzetsorganisaties (regio Waasland en Brussel), twee inlichtingendiensten en de sluik-pers. In oktober 1942 werd hij in Wemmel door de Gestapo gearresteerd en gedeporteerd naar het concentratiekamp van Neuengamme. Enkele dagen voor het einde van de oorlog werd het schip waarmee hij hoopte de vrijheid tegemoet te varen, gebombardeerd in de baai van Lübeck. Hij kwam daarbij om het leven.
Joden in Temse
Digna Coppieters, historica, verdiepte zich in het lot van de Joden in Temse. Haar studie, die twee onderwerpen omvat, wordt gepubliceerd in het Jaarboek van het Gemeentemuseum, dat op vrijdag 3 december verschijnt.

Binem Layb Josefowicz (Truskolasky, Polen, 1909 – Temse, 1991), kleermaker, had zich na meerdere zwerftochten in 1931 in Temse (Nijsstraat) gevestigd, samen met zijn zuster, Estera (°1908) en diens dochtertje Sara (°1931). In 1942 werden zij opgepakt en op een trein naar Auschwitz gezet. Binem wist te ontsnappen: in de buurt van Tienen sprong hij uit de trein. Hij dook onder en keerde later naar Temse weer. Zijn zuster en haar dochtertje eindigden in Auschwitz. Voor haar studie consulteerde Digna Cop-
pieters (inter)nationale archieven en interviewde zij personen die Binem en Sara (die in Temse school liep) hebben gekend.

Marie Van Brussel (1894-1984), aan wie in 2019 een straatnaam (zijstraat Cauwerburg) werd toegekend, liet in 1943 – met haar echtgenoot, maar hij overleed kort na de opvang – twee joodse meisjes (4 en 3 jaar) bij haar onderduiken, hoewel zij zelf drie dochters had (15, 12 en 10 jaar). Hélène, het oudste joodse meisje, publiceerde in 2006 haar memoires. Digna Coppieters maakte een samenvatting van het boek, in het bijzonder de Temsese jaren (1943-1947). Daarnaast raadpleegde zij ook verscheidene archieven. De Marie Van Brusselstraat zou in mei 2020 officieel worden geopend in aanwezigheid van Hélène (haar zuster overleed in 2012) en de drie dochters van Marie Van Brussel. Ingevolge corona diende het gebeuren geannuleerd. Zij zijn allen nog in leven en zullen als eregasten worden uitgenodigd op de voorstelling van het Jaarboek van het Gemeentemuseum.

Bovenstaande foto dateert uit juni 1978 en toont ons Hélène en haar echtgenoot die een bezoek brengen aan Marie Van Brussel.

Film
Rudy Bredael en Walter Dierick werken aan de film Temse in WO II. De prent duurt ruim anderhalf duur en omvat alle essentiële gebeurtenissen (ook de voormelde onderwerpen), aangevuld met getuigenissen van overlevenden. De film wordt eind dit jaar voorgesteld.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.