Zanger Freddy Quinn viert vandaag zijn negentigste verjaardag. Alhoewel er van “vieren” niet veel sprake zal zijn, als ik mag verder gaan op het laatste zinnetje van Wikipedia

Franz Eugen Helmuth Manfred Nidl, beter bekend onder pseudoniem Freddy Quinn, werd geboren in Hardegg en dat ligt blijkbaar in Oostenrijk.
In 1956 was hij de eerste vertegenwoordiger van West-Duitsland op het Eurovisiesongfestival met So geht das jede Nacht.
Met liedjes als Heimweh, Junge komm bald wieder, Die Gitarre und das Meer, La Paloma en Heimatlos was Quinn tussen 1956 en 1966 Duitslands absolute nummer 1 (in totaal heeft hij 23 liedjes in de top-10 gehad).
“Quinn woonde ook een tijdje in de Verenigde Staten en speelde daar mee in musicals,” schrijft Wikipedia, maar veel belangrijker voor ons is dat Freddy ook vaak in Vlaanderen verbleef en op die manier zelfs een mondje Nederlands kan spreken. Ik hoorde hem zelf eens verklaren (op televisie) dat hij dan vooral in het Antwerpse Zeemanshuis verbleef, maar ik vraag me af of hij dat niet opzettelijk heeft gezegd om zijn imago als “zeeman” te beklemtonen, terwijl daar volgens Wikipedia eigenlijk geen echte aanleiding voor bestaat.
(Zijn melancholische liedjes gingen natuurlijk wel over komen en gaan, afscheid nemen en de drang naar avontuur en verre landen.) De komst van The Beatles werd ook hem (net als zovele anderen) fataal, maar hij bleef optreden, vooral op televisie.
In 2004 kwam Quinn in de kranten door belastingontduiking (€ 900.000). Hij gaf Zwitserland als zijn hoofdverblijfplaats op, maar woonde toch overwegend in Hamburg waardoor hij in Duitsland belastingplichtig was. Het gerecht oordeelde dat hij zijn schulden moest vereffenen. Hij kreeg er nog een voorwaardelijke straf van twee jaar bovenop en een boete van € 150.000.
In januari 2008 overleed zijn vrouw Lily Blessmann op 89-jarige leeftijd. Hij had zoveel verdriet, dat hij er zelf ook geen zin meer in had, zo meldde hij de pers. Maar meer dan tien jaar later is hij er blijkbaar toch nog altijd.

Ronny De Schepper
(onderstaande foto’s met dank aan Herman F.De Bisschop)

Freddy QUINN in Siegen 1968
Freddy QUINN in Siegen 1968-2

33 gedachtes over “Freddy Quinn wordt negentig…

 1. Heb hem tweemaal zien optreden in de Elisabethzaal. De laatste keer zei hij dat het zijn laatste optreden was omdat hij wilde zorgen voor zijn vrouw (die ook zijn manager was gedurende zijn hele carrière) omdat zij al die tijd voor hem gezord had en nu zij ziek was, hij er wilde zijn voor haar. Hij was nog een zanger van de oude stempel en daarmee bedoel ik dat hij een vuist maakte naar toeschouwers die met hun flash foto’s maakten terwijl hij zong, niettegenstaande hij op voorhand de fans warm maakte om nadien paraat te zijn voor fotoshoots. Zoiets kon ik ten volle appreciëren omdat flashes niet alleen hem stoorden maar ook andere toehoorders. We zaten toen op de tweede rij en ik was verrast dat hij zo’n klein “manneke” was, met zulke imponerende stem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Aan Freddy heb ik heel speciale herinneringen.
  Als jonge kerel vormde ik met mijn broer in de vijftiger jaren een “zang en accordeon duo”, Herman en Walter. Wij doorkruisten met ons orkest en ook met de “cabaretgroep” van het Benelux theaterbureau van Robert Bylois het hele Vlaamse land. Van aan de kust tot in het “toen” verre Limburg. Ik zong vaak meerdere liedjes van Freddy Quinn, waaronder natuurlijk het overbekende “HEIMWEH”. Ik ontmoette Freddy ook persoonlijk en praatte met hem, ook in het “Vlaams”… Dat wou hij zelf heel graag!!
  Freddy blijft voor mij een mooie herinnering.
  VERGANGEN, VERGESSEN, VORÜBER ?? Nee hoor NIET VERGESSEN! Dit is voor mij een stukje nostalgie!
  Herman F. DE BISSCHOP Journalist W.O.P.P.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij mij weten verbleef Freddy Quinn op jonge leeftijd in Antwerpen maar dan in een instelling en niet in een zeemanshuis waar hij Nederlands leerde en nog steeds een beetje kan
  Ben nog steeds super fan van freddy Quinn opduiken zo weer omdat ik zelf zeeman ben geweest vind gewoon mooie liedjes die hij gebracht heeft

  Geliked door 1 persoon

  1. Freddy wou in Amerika bij zijn vader verblijven maar had geen papieren en werd teruggestuurd naar Oostenrijk via Antwerpen. Daar werd hij opgepakt en naar Mol (jeugdgevangenis) verbannen. Daar leerde hij ook Nederlands. Die zeereis was ook een van de enige die hij ooit ondernam. Hij had wel een voorliefde voor de zee maar daarom ben je nog geen zeeman.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat iedereen kennelijk vergeet is dat hij een Duitslands musicalster nr. 1 was en ook operette liederen zingt.
  Ik heb hem tweemaal in Duitsland zien optreden . Ook zijn afscheidstoernee meegemaakt. Geweldige zanger en entertainer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Marianne,
   In mijn jeugd was ik zanger muzikant en vormde samen met mijn broer het “zang en accordeon duo Herman en Walter” en zongen meerdere van zijn nummertjes tijdens onze optredens (vijftiger jaren) Ik denk aan deze tijd nog vaak eens terug wanneer ik naar zijn liedjes luister. (zie mijn vorige reactie.) Groeten -Herman DE BISSCHOP

   Geliked door 1 persoon

 5. Onvergetelijke schlager zanger. Heb films gezien en vaak liedjes gehoord. Helaas nooit live meegemaakt. Onvergetelijke liedjes. Ik mag binnenkort zijn liedje Junge komm bald wieder vertolken bij een shanty koor. Zie ernaar uit.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vraag me toch wel af hoe het nu met hem gaat, ik ben ook een grote fan van zijn bijzondere stem, zo jammer dat dit allemaal voorbij is, wat was dit een mooie tijd!
  roy black, jurgen marcus, chris roberts, bernd cluver,andrea jurgens, udo jurgens, peter alexander,presentatorenkarl moik, prestentator dieter thomas heck nog recent, ze zijn allemaal overleden…. ,begin december ga ik naar een concert van Heino in Bad Münstereifel , gelukkig is die ook nog in ons midden!

  Geliked door 1 persoon

 7. ik zelf ben 76 maar van kinds aan was ik stiekem verliefd op Freddy nog speel ik vaak zijn c.d.s . ik zat er net aan te denken of hij nog leeft . Leeft Freddy nu nog ?

  Geliked door 1 persoon

   1. Hallo ! Ik weet niet of Freddy nog leeft!
    Ik heb in 1968 tijdens onze eerste ontmoeting en een leuk gesprek van hem een paar ge-handtekende foto’s ontvangen. Ik wil jou deze graag toesturen indien ik jouw mailadres heb!
    Groeten!
    Herman DB

    Geliked door 1 persoon

  1. Hallo!
   Ik weetniet of Freddy Quinn nog leeft. Ik heb echter een paar door hem ge-handtekende foto’s die ik ontvangen heb tijdens een leuk gesprek met hem in 1968 in Siegen (Westfalen -D-)
   Indien jij je mailadres doorgeeft wil ik deze zeer graag naar jou toe sturen!
   Vriendelijke groeten /Herman DB

   Geliked door 1 persoon

   1. Hallo, indien u nog een autogramm heeft van Freddu zou ik me zeer aanbevolen houden want wij zijn grote fans van hem. Hij had ons door jaren heen begeleid en wij horen hem nog steeds graag. Mijn dank in deze Angelika Braun

    Geliked door 1 persoon

 8. Hallo !
  Ja ik ben ook grote fan van Freddy Quinn!!! heb de laatste 3 shows gezien –graag alles van Freddy wil ik graag ontvangen !!!bij deze dank !!!Freddy leeft nog — woont in Thailand nu.
  Zit niet op face book/ Jose

  Like

 9. Ja ik ben ook grote fan van Freddy Quinn ,heb hem persoonlijk ontmoet in de sporthal in Hulshout met Bert Kaempfert ,hij heeft mij zijn levensverhaal verteld als hij in Mol en Merksplas verbleef, fijne man

  mvg Tony

  Zit niet op face book

  Geliked door 1 persoon

 10. Ook ik ben een grote fan van Freddy,kom zelf uit Groenlo vestinstadje in de Achterhoek, Oosten des landes Dicht bij de Duitse grens.
  Ik beschouw mijzelf ook als een halve Duitser,vroeger in de jaren 70 en 80 was het alttij Duitse muziek in mijn ouderlijk Huis.
  Er kwamen ook veel Duitse vrienden van mijn Vader over de vloer ,mijn Vader was Jager en jaagde veel op groot wild in Duitslan edelhert en everzwijn.
  Ook had mijn Vader Hendrik Huirne een eigen eendenjacht in Giethoorn op de beulakkerweide.
  Ben dus opgegroeid met Duitse muziek ,vicco torianie Alexander,Jurgen Marcus Roy blac Andrea Berg,onverrgetelijk mooi.
  Engelse muziek is mooi maar duitse muziek ook…super en films mit Heinz Ruhman Peter alexande im Weissen Rossl…

  Geliked door 1 persoon

 11. Gelukkig leeft ons Fredje nog, maar hij houdt niet van de openbaarheid.
  En voor wie er meer wil over weten: Schaf u het boek .”Freddy Quinn, Ein unwahrscheinliches Leben” van de hand van Elmar Kraushaar aan. Bestaat voorlopig enkel in het Duits, maar als fan is dat boek een must.

  Geliked door 1 persoon

 12. Hij zal zeker nog wel leven, anders was het reeds bekend gemaakt dat hij is overleden. Dit heeft nog niet plaats gevonden. Ook op deze site is er nog geen melding van gemaakt. Zijn zang en shows waren geweldig!

  Like

 13. vervolg m.b.t. Freddy Quin. Jammer dat al zo oud is. We hadden zeker nog nieuwe liederen van hem gehoord. Misschien dat de fanclub van hem nog het e.e.a. op zijn site kan plaatsen zodat we nog liederen van hem kunnen horen en beleven. Graag tot wederhoren.

  Like

 14. 1e reactie: Ik zie dat mijn 1e bericht niet goed door is gekomen. Freddy heeft een prachtige stem en we hebben altijd met plezier naar hem geluisterd. Hij zal nog niet zijn overleden omdat we dit nog niet hebben gehoord. Hij is we zo belangrijk dat we dit via de media zullen horen. Ook op deze site is er nog geen melding van gekomen. Misschien dat zijn fanclub het een en ander kunnen realiseren zodat we al zijn nummer alsnog kunnen beleven. Ook zijn films en video’s willen wij ook zien en u kan hij hier nog goedkeuring voor geven. Jammer dat hij zijn huwelijk zolang voor de “buitenwereld” verborgen heeft gehouden, maar dat was zijn imago!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.