Het is vandaag ook 75 jaar geleden dat de eerste aflevering van het weekblad “Kuifje” is verschenen. En merkwaardig genoeg is er een band met Temse, wat dat betreft. Daarom geef ik hieronder het woord aan burgemeester Luc De Ryck om wat meer uitleg te geven.

Temse vormt het decor van zes stripverhalen. Daarnaast komt de gemeente ook onder andere, zeer uiteenlopende vormen voor in de beeldcultuur. Hierboven een fraai voorbeeld: Kuifje achternagezet door een (pioniers)auto uit de fabriek van de familie Wilford uit Temse. We vroegen specialist Frank De Cuyper om nadere toelichting.
Om de verkoop van producten te stimuleren gaven heel wat firma’s – vooral na WO II – chromoprentjes uit die men ofwel direct kon vinden in chocoladerepen ofwel door omruiling van punten, die men diende te knippen uit de verpakkingen van de deelnemende producten (Victoria, Jacques, Meurisse, Liebig, Kwatta, Historia, Soubry, Aiglon…). Hergé, tekenaar van Kuifje, vatte het idee op om een soort getekende encyclopedie uit te geven. Op 26/9/1946 verscheen het allereerste nummer van het weekblad Kuifje (*) en daarin stond het eerste beeld van deze encyclopedie. In 1949-1950 veranderde Hergé zijn opzet: hij beperkte het aantal onderwerpen en koos voortaan voor losse grote kleurenchromo’s, die men in series kon bekomen door ruiling van Kuifjespunten. Die punten verschenen in weekblad Kuifje, maar waren ook verkrijgbaar bij Materneconfituur, Colgatetandpasta, Sunlightzeep, Nostamelk e.a. Zo verschenen in deze reeks, getiteld ‘Zien en Weten’ resp. ‘Voir et Savoir’, de series over luchtballonnen en treinen. In de jaren ‘50 verschenen 5 volledige collecties van elk 10 series van 6 chromo’s (= 60 per collectieonderwerp). Elke prent stelde een andere grappige Kuifjesfiguur voor. Eén van de series betrof auto’s. Per reeks waren 100 punten nodig, een hoog aantal, gezien er per product maar maximaal 1 punt was. De prenten konden geplakt worden in (dure) albums met zelfs luxelinnenkaft. De chromo Kuifje – Wilford is in de reeks ‘auto’s’ nummer 51 in serie 9. Een collector’s item!
Wilfordauto
De Engelsman William James Wilford (1803-1868), zeildoekkoopman, vestigde zich in 1828 in Temse. In 1835 startte hij een zeildoekweverij, in 1857 de scheepvaartmaatschappij Schelde en Rupel (Wilfordboten). Zijn zoon Charles (1839-1906), broer van toondichter Arthur Wilford, richtte naast de weverij een nevenbedrijf op: ‘Ateliers de constructions mécaniques Charles Wilford et fils’. Die zonen waren Paul, Maurice en Auguste. Vooral Paul was extreem gebeten door de moderne toepassingen van de mechanica en bouwde in het bedrijf in 1897 één van de eerste auto’s in ons land (niét deze van de Kuifjesprent). Het was een 1 cylinder, vierzit vis-à-vis, houten wielen met ijzeren banden en kettingaandrijving. Verscheidene andere, even logge types werden gebouwd in 1897-1899. In 1899 en 1900 werden kleinere auto’s gebouwd van 3 en 6 pk. Kopers waren o.a. baron de Caters (eerste vliegenier in België) en Servais (eerste voorzitter van de Belgische Automobielclub). Paul Wilford nam met zijn auto’s ook deel aan snelheidsraces. In 1899 brak hij in Diegem het Belgische record 1 km met een snelheid van 96,5 km/u.
De Kuifje-tekening toont een Wilfordauto naar een nog bestaande foto. De man aan het stuur is Paul Wilford zelf. In 1901 stopte hij de productie van auto’s. Hij bouwde in 1909 een eigen vliegtuig met onderdelen van het Amerikaanse Wrightvliegtuig, maar boekte er weinig succes mee. In 1928 werd Wilford in Brussel invoerder van auto’s Willys-Overland. Van 1936 tot na WO II assembleerden ze daar zelf de auto’s en jeeps.

Luc De Ryck

(*) Ik heb die datum inderdaad ook bij Alcide gevonden, maar die spreekt uiteraard over “Tintin”. Ik vraag me wel af of de Nederlandstalige versie tegelijk met het Franse origineel is verschenen…

Een gedachte over “75 jaar geleden: eerste aflevering van het weekblad “Kuifje”

 1. Dag Ronnie.
  Van de pagina van de site Stripspeciaalzaak:
  http://www.stripspeciaalzaak.be/Toppers/Kuifje-weekblad/01-Kuifje.html
  Uiteindelijk werd Leblanc de grote man achter het project en zag ook uitgeverij Le Lombard het licht op 8 augustus 1946. Anderhalve maand later rolde het eerste nummer van het weekblad Kuifje van de persen in zowel het Frans (40.000 exemplaren) als het Nederlands (20.000 exemplaren). Het bestond uit twaalf pagina’s waarvan slechts vier (en de cover) gevuld met strips. Van Kuifje startte het nieuwe verhaal, De Zonnetempel, in fantastisch mooie kleuren op de dubbele middenpagina van het nummer.

  Dus ja, het weekblad startte tegelijkertijd in het Frans als wel in het Nederlands.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.