Veertig jaar geleden, bijna zes jaar na de dood van de Spaanse dictator Franco en meer dan acht jaar na de dood van de schilder Pablo Picasso, is het fameuze schilderij “Guernica”, waarin Picasso op 26 april 1937 de tragiek weergaf, die werd veroorzaakt door een Duits bombardement op deze stad een dag eerder, weer thuis in Spanje.

Volgens Alcide zou Picasso à un officier allemand qui lui aurait demandé, un peu indigné, lors de son exposition, si c’était lui qui avait fait cela, geantwoord hebben : « Non, c’est vous ». Maar ik vraag me af of dit geen stadslegende is, want waar zou Picasso in godsnaam dit schilderij ten tijde van de Spaanse burgeroorlog kunnen hebben tentoongesteld? (*) Bovendien lijkt het cynische grapje wel heel erg op dat uit “Fawlty Towers”, waarin Basil Fawlty tegenover Duitse hotelgasten aan zijn personeel vraagt: “Don’t mention the war”, maar zelf doet hij niets anders. Als hij daarover wordt aangepakt door de Duitsers met de opmerking “You started it”, repliceert hij: “No, I didn’t: you did. You invaded Polen!”
Het schilderij heeft dan ook – op vraag van Picasso zelf – veertig jaar lang in New York gehangen, maar nu hangt het dus in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.

Ronny De Schepper

(*) Hij woonde in die tijd wel in Frankrijk en nam eigenlijk geen positie in tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In een New Yorks krantenartikel werd hij zelfs a coward genoemd, althans volgens Wikipedia. Het is pas in 1944 dat Picasso lid zou worden van de Franse communistische partij. Beroemd in dit verband is de uitspraak van Salvador Dali: “Picasso es Pintor, yo también; […] Picasso es español, yo también; Picasso es Comunista, yo tampoco.” (Picasso is schilder, ik ook; […] Picasso is Spanjaard, ik ook; Picasso is communist, ik ook niet.) En die uitspraak zou dan weer aan de basis liggen van het fameuze “Je t’aime, moi non plus” van Serge Gainsbourg (en Jane Birkin), waarover taalkundigen zich nu al tientallen jaren het hoofd breken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.