De Britse zangeres Chrissie Hynde, vooral bekend van The Pretenders, maar ook een beetje van het feit dat ze op een bepaald moment de partner was van Ray Davies van The Kinks (zie bovenstaande foto), viert vandaag haar zeventigste verjaardag.

Het voltallige legertje popjournalisten in Vlaanderen bestaat uit gefrusteerde musici, ondergetekende maakt daarop geen uitzondering. Ooit, op een blauwe maandag of een zonnige zaterdag, hebben x en y zich overgegeven aan de zevende kunst achter een micro of achter een drumstel, het doet er niet toe. Er zijn er zelfs bij die ooit hun prestaties in vinyl hebben kunnen vastleggen omdat ze in hun tuin toevallig een tot opnamestudiootje omgeturnd duivenkot hadden staan (*). Er is echter een constante bij al deze pogingen, het succes — helaas ! — bleef uit en op een dolle dinsdag of een regenachtige zondag zaten de Lennon & McCartney’s-in-spe vol goede bedoelingen maar met lege handen in een tot duivenhok omgeturnde opnamestudio.
Hoeft het dan nog verwondering te wekken dat The Pretenders met als zangeres « collega » Chrissie Hynde a.h.w. ogenblikkelijk de cultgroep werd van onze schrijverselite ? En werd er geen vreemde glinstering in de ogen van laatstgenoemden waargenomen toen deze groep met « Brass in pocket » zowaar op de eerste plaats van de hitlijsten terechtkwam ? Maar, o wee, ondank is ’s werelds loon. In de huidige (**) trend van het anti-intellectualisme past ook een grote mond opzetten tegen de pers. Onze beate bewonderaars van te lande worden dan ook afgesnauwd door de Engelse Nora Tilley, behalve wanneer zij — overmoedig geworden door de witte wijn — hun leeftijd verloochenen en zich nog tot de jongere generatie rekenen, zoals die knaap van De Humorgen (***).
Oh ja, vooraleer ik verklap dat diezelfde Pretenders op zondag 1 juni om 20 u in de Brusselse Ancienne Belgique te beleven zijn als er nog 230 fr in je spaarvarkentje zit, nog dit : James Honeyman Scott (een passende naam voor een gitarist) zegt dat hij beledigd is omdat Rod Argent hem ervan beschuldigt de riff van « Brass » te hebben gepikt van « Hold your head up ». Maar al ontkent Honeyman nog zo fel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Ronny De Schepper

(*) Chrissie Schraepen.
(**) 1980, post punk.
(***) Jacky Huys.

Veel voetnoten betekent vooral: veel inside-jokes en dus een slecht artikel. Zoals zo vaak als het over popmuziek ging.

Een gedachte over “Chrissie Hynde wordt zeventig…

  1. Ronny, inderdaad niet je beste artikel. Ik was benieuwd het een en het ander bij te leren over Chrissie Hynde, maar bleef op mijn honger. Ander en beter dan maar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.