“I had a dream last night, what a lovely dream it was.” Dat zong John Sebastian destijds op het Woodstock-festival en dat is precies wat me vannacht is overkomen. Ik heb namelijk gedroomd over de ontstaansgeschiedenis van het nummer “Green green grass of home” dat vooral bekend is geworden in de versie van Tom Jones.

In mijn droom werd het nummer geschreven door een arme blanke of een arme zwarte voor één van die travelling shows in het Zuiden van de Verenigde Staten, wie weet misschien wel een Minstrel Show. Daar zou niemand minder dan Bertolt Brecht het hebben gehoord en hij zou het nummer hebben getipt aan Tom Jones. And the rest, as they say, is history…

En nu gaan we eens kijken wat Wikipedia hierover te vertellen heeft. “Green, Green Grass of Home” is een nummer geschreven door Curly Putman. In 1965 werd het voor het eerst opgenomen door de Amerikaanse zanger Johnny Darrell. Later dat jaar bracht Porter Wagoner de eerste populaire versie van het nummer uit. In 1966 scoorde Tom Jones een wereldwijde hit met zijn versie van het nummer, dat uitkwam als de eerste single van zijn gelijknamige album. Tom Jones leerde “Green, Green Grass of Home” kennen via de countryversie van Jerry Lee Lewis

Claude Putman Jr. (November 20, 1930 – October 30, 2016) professionally known as Curly Putman was born in Princeton, Alabama as the son of a sawmill worker. He joined the Navy and spent four years on the aircraft carrier USS Valley Forge. He married Bernice Soon in 1956. Putman worked several jobs in different places in the late 1950s and early 60s, inspiring his later hit My Elusive Dreams. He penned his first big hit, Green, Green Grass of Home, when working in Nashville plugging songs for Tree Records. Putman died of congestive heart failure and kidney failure at his home in Lebanon, Tennessee at age 85. The Paul McCartney & Wings hit “Junior’s Farm” was inspired by their short stay at Putman’s farm in rural Wilson County, Tennessee in 1974. Putman’s name tends to be misspelled as “Putnam” in composer credits on commercially released LP and CD packages.

Nou, ik vind dat mijn droom toch niet zo heel ver afwijkt van de realiteit. De enige die natuurlijk glansrijk ontbreekt, is Bertolt Brecht. En dat is ook logisch, want die was reeds in 1956 overleden, een kleine tien jaar dus vóór het ontstaan van “Green, Green Grass of Home”.

2 gedachtes over “Plaatjes draaien (5): “Green green grass of home”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.