De bekende Amerikaanse acteur Gene Wilder is vijf jaar geleden overleden op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Gene Wilder werd geboren als Jerome Silberman in Milwaukee (Wisconsin) als kind van Joods-Russische immigranten. Hij studeerde toneel aan de Universiteit van Iowa en volgde daarna de Bristol Old Vic Theatre School in Engeland. Hij begon met acteren in zogeheten off-Broadway-producties om vervolgens naar het “echte” Broadway te verhuizen. In 1961 werd hij lid van de Actors’ Studio en ging zijn acteerloopbaan pas echt van start. De naam Jerry Silberman was volgens Wilder echter ongeschikt. Een vriend hielp hem en toen deze het alfabet afging en “Wilder” zei, wist Silberman dat dit zijn artiestennaam zou worden (hopelijk was die vriend dan langs achter begonnen, want anders zijn ze wel een tijdje bezig geweest!). De voornaam Gene haalde hij uit het boek Look homeward, Angel van Thomas Wolfe, waarin ene Eugene de held is.
Zijn eerste grote rol was die in Bonnie and Clyde (1967), waarin hij de rol van een begrafenisondernemer speelde die door het bankroversechtpaar werd ontvoerd. In 1970 volgde “Start the revolution without me” (Bud Yorkin).
Een van Wilders bekendste rollen was die als Willy Wonka in de uit 1971 daterende film Willy Wonka & the Chocolate Factory (van Mel Stuart naar het gelijknamige boek van Roald Dahl), gevolgd in 1977 door “The world’s greatest lover”. Deze laatste film regisseerde hij ook zelf net zoals “The woman in red” uit 1984. Verder speelde Wilder onder meer in vier komische films met acteur en komiek Richard Pryor: Silver Streak, Stir Crazy, See No Evil, Hear No Evil en Another You.
Wilder werkte ook veel samen met schrijver, producent en regisseur Mel Brooks. Hij maakte verscheidene films met hem. De eerste was The Producers in 1968. In 1973 volgde zijn westernparodie “Blazing Saddles”. De film was een groot financieel succes, en Brooks bracht in de jaren daarna meer parodieën uit, waaronder Young Frankenstein (1974). Gene Wilder would only make the film if Mel Brooks promised not to appear in it. Wilder felt that Brooks’ appearance would ruin the illusion. Afterwards Gene Wilder has stated that this is his favorite of all the films he’s made.
In hetzelfde genre volgt daarna “Sherlock Holmes’ smarter brother”, geregisseerd door Gene Wilder zelf in 1975. De komische reeks uit 1975 “When things were rotten” geregisseerd door Marty Feldman, Gene Wilder of Mel Brooks zelf was reeds een aankondiging van deze laatste zijn “Men in tights”. En ene Harrison Ford debuteerde naast Gene Wilder in de komische western “The Frisco Kid” van Robert Aldrich uit 1978.
Wilder was vier keer getrouwd. Eerst trouwde hij in 1960 met Mary Mercier. Hun huwelijk hield stand tot 1965. Daarna kreeg hij een relatie met Mary Joan Schutz, een vriendin van zijn zus. Hij trouwde met haar in 1967 en adopteerde datzelfde jaar haar dochter Katharine. Wilders derde echtgenote was actrice Gilda Radner. Hij raakte bevriend met haar toen ze nog getrouwd was met gitarist G.E.Smith van Hall & Oates en trouwde met haar in 1984. Radner werd in 1986 geconfronteerd met de diagnose eierstokkanker, waaraan Wilder haar in 1989 verloor. Hij trouwde in 1991 ten slotte met Karen Boyer, met wie hij samenbleef tot aan zijn overlijden. Wilder leerde haar kennen toen zij hem hielp met liplezen in voorbereiding op de film See No Evil, Hear No Evil en begon na het overlijden van Radner een relatie met haar. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.