Eddy De Saedeleer signaleert me dat Charlie Watts, de drummer van The Rolling Stones, gisteren is overleden.

Charlie Watts groeide samen met één zus op in de Londense stadsdelen Wembley en Islington. Zijn vader werkte voor de Britse spoorwegen. Op jonge leeftijd raakte Watts geobsedeerd door het spel van drummers als Buddy Rich, Max Roach en Chico Hamilton. Al snel kreeg hij zijn eerste drumstel en leerde zichzelf drummen door mee te spelen op platen van zijn muzikale voorbeelden. Charlie Watts was vooral geïnteresseerd in de jazz (*). Na zijn middelbare school volgde Charlie een opleiding tot reclametekenaar op de Harrow Art School. Watts zal altijd een begenadigd tekenaar blijven. Hij verzorgde b.v. de tekeningen op de hoes (en later het CD-boekje) van het album “Between the Buttons”. Tevens blonk hij uit in voetbal. In 1960 speelde hij in een lokaal bandje, toen hij kennis maakte met Alexis Korner, de grondlegger van de blues-scene in Londen. Korner wist Watts te overtuigen om achter het drumstel van zijn invloedrijke band Blues Incorporated te kruipen.
Toch lukte het The Rolling Stones, die op het punt van doorbreken stonden, eind 1962 Watts te strikken als drummer.
Charlie Watts trouwt op 14 oktober 1964 in Bradford met de drie jaar oudere Shirley Ann Shepherd. Dat gebeurde in het grootste geheim omdat de andere bandleden van mening waren dat Watts single moest blijven. Dat zou volgens hen beter zijn voor het imago en latere succes van de groep. Uiteindelijk gaf hij toch aan zijn bandmakkers toe geringd te zijn.
Charlie en Shirley Ann hebben elkaar leren kennen op de kunstacademie in Londen en zullen hun hele leven bij elkaar blijven. Zij krijgen één dochter. Seraphine Watts wordt op 18 maart 1968 in een ziekenhuis in Howe geboren. Watts staat bekend als een rustig, evenwichtig persoon en is zich, op een korte periode in de jaren 1980 na, nooit te buiten gegaan aan drank of drugs, zoals zijn bandgenoten. Daarnaast is hij een verwoed verzamelaar (**) van antieke zakhorloges en klassieke, Britse automerken, alhoewel hij geen rijbewijs heeft. Met zijn vrouw Shirley Ann deelt hij ook een voorliefde voor paarden (arabieren).
Na het vertrek in 1991 van vriend en bassist Bill Wyman, koos Watts de jonge, zwarte Darryl Jones uit als vervanger.
In 2004 is bij Watts keelkanker geconstateerd, waarvan hij echter volledig is genezen.
Watts’ drumstijl kenmerkt zich voornamelijk door soberheid. Bekende voorbeelden van zijn ingetogen, maar zeer karakteristieke stijl zijn terug te horen op nummers als “Honky Tonk Women”, “Start Me Up”, “Neighbours” en “Paint it Black“. Veel drummers noemen Watts een van de meest invloedrijke blues- en rockdrummers. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) In een interview liet hij zich ooit eens ontvallen dat hij eigenlijk nooit van de muziek van de Stones heeft gehouden en dat hij er zeker nooit naar luisterde. Zo vaak als hij dan ook kon “he got his kicks” door in meerdere jazzbands mee te spelen en eenmaal zelfs met onze eigen Roland Van Campenhout.

(**) Zijn legendarische verzamelwoede was voor impressario Andrew Loog Oldham ooit eens een aanleiding om een “practical joke” uit te halen met niemand minder dan onze geliefde Nonkel Bob: “Hij zei me bijvoorbeeld dat de drummer alles verzamelde dat met Napoleon te maken had. Dus ik stel hem daarover een vraag op antenne en die jongen blijkt uit de lucht te komen vallen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.