In het Amerikaanse leger zal het aantal vrouwelijke recruten worden teruggeschroefd omdat « de gevechtskracht van de troepen erdoor afneemt ». Er zitten wellicht teveel Goldie Hawns bij. My God, but you’re lovely !

Soldaatje spelen (2)
Op de grens tussen Mechelen en Sint-Katelijne-Waver ligt een militair terrein. Al sedert mensenheugenis plegen de opgeschoten jongeren van ons nationaal leger daar bij voorkeur ’s nachts te spelen, want, zo hebben ze het tenslotte geleerd bij de chiro of de scouts. En bovendien mogen ze nu écht schieten, zij het met losse flodders. Dus nog niet helemaal dát, maar het maakt toch heerlijk veel lawaai. Pang ! Boem ! Krak ! Herhaalde malen werd hiertegen door de buurtbewoners reeds klacht neergelegd, maar niets genodderd : het leger staat boven de wet.
Deze week zijn onze helden echter toch wat te ver gegaan. Nu oefenden zij niet enkel op hun eigen terrein maar gewoon in de straten van Mechelen. Met traangas dan nog. Door de warme zomeravond sliepen vele mensen met geopende ramen zodat het gas de huizen binnendrong. Met alle gevolgen vandien voor baby’s et astmalijders, om maar die te noemen. Bovendien, waarom oefent ons leger met traangas ? Wil men zó de Rus tot staan brengen ? Of zou het soms eerder voor stakers of betogers bedoeld zijn ?
Bobbejaan in Iran
Als Bobbejaan nog eens een berg wil beklimmen, dan zal hij het in Iran zonder vrouwelijk gezelschap moeten doen, want de scheiding der seksen werd daar nu tot grote hoogte opgevoerd. Bobbejaan zal het wellicht dan nog wel « haastig » doen, maar of het er nog zo « lustig » zal aan toe gaan?
Stokslagen
Een zestienjarige jongen tot vier stokslagen veroordeeld wegens het gooien van een bierglas naar een vriendje die z’n liefje niet met rust kon laten. Alweer Iran? Helaas neen, ook dichter bij de deur tiert de barbarij nog welig. Dit vonnis werd door een rechter op het eiland Man geveld.
Zwart of wit?
Drie jaar lang hebben drie weeskinderen opgesloten gezeten in Kaapstad (Zuid-Afrika) omdat de autoriteiten het maar niet eens konden worden over hun huidskleur. De kinderen zagen er wel blank uit, maar de geboorteakte van het oudste kind droeg de vermelding « kleurling », vandaar de « problemen » (sic!). Uiteindelijk, voor wie dit enigszins als belangrijk moest ervaren, werd uitgewezen dat de kinderen wel degelijk tot het Arische ras behoren.
Schijn en werkelijkheid
In Het Belang van Limburg lazen we deze week een pittig commentaartje op het voorstel van minister van Financiën Vandeputte om een belasting in te voeren op uiterlijke tekenen van welstand.
« De juiste modaliteiten voor deze belasting zijn nog niet gekend. Volgens Vandeputte zou ze eventueel kunnen geheven worden op het bezit van een yacht, een tennisveld, grotere en meerdere wagens, sommige tweede verblijven enz… Aan het invoeren van een vermogensbelasting wordt daarentegen vooralsnog niet gedacht. Of met andere woorden : rijk zijn mag, het laten zien daarentegen niet. Tenminste niet in eigen land… ».
Charles en Diana
Wie alvast een aardig sommetje zou mogen betalen op « uiterlijke tekenen van welstand », dat is het jonggehuwde koppel Charles Windsor en Diana Spencer. Gewoon al aan trouwcadeaus mochten zij zo om en bij de twaalfhonderd miljoen Belgische frank incasseren. En dat gaat van edelstenen van Arabische oliesjeiks tot gebreide eierwarmers van Engelse grootmoeders. Oorwarmers ware beter geweest, als u ’t ons vraagt.
Brood en spelen
Over paardenliefhebbers gesproken… Er wordt in deze crisistijden (of precies wegens deze crisistijden) nog aardig wat gegokt op de paardenwedrennen. De Wellington-renbaan te Oostende boekte enkele dagen geleden zelfs een absoluut record met zo’n elfduizend aanwezigen die in totaal negenentwintig miljoen Belgische frank vergokten.
Bloot en spelen
Wie echter zijn geld anders wil besteden (zinvoller, als u het ons nog eens zou vragen), kan dat doen door een naaktactie van de Vlaamse Vereniging voor Seksuele Hervorming te steunen. U weet wel die mannetjes en vrouwtjes die vorig jaar bijna naakt (op « censuurbandjes » na) opstapten aan onze Belgische kust, een fikse veroordeling opliepen en die op 15 augustus 1981 opnieuw een actie plannen. U kunt dat doen door speciaal voorbedrukte formulieren aan te vragen. De vermelding « steun naaktactie » zult u er echter wel met de hand moeten bij schrijven, want de ASLK heeft geweigerd dit erop te drukken « wegens de negatieve reacties van klanten bij vorige analoge gevallen ». De ASLK is, tussen haakjes, de sponsor van de tentoonstelling… « Het Naakt in de Belgische Kunst ».

Ronny De Schepper: Minibrokjes van De Rode Vaan nr.33 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.