De vzw Melanoom is een organisatie die ten strijde wil trekken tegen het fenomeen met die naam, voor de leken beter gekend als huidkanker. Een van de acties van de vzw (die u kan steunen via PRK 001-1322825-15 van Melanoom, De Levis Mirepoixlaan 7, 1090 Brussel) was een voorlichtingscampagne aan de kust, omdat de zon als boosdoener nummer 1 voor het veroorzaken van de kwaal wordt aangewezen. En met succes blijkbaar want van onze voyeurs ter plaatse bereiken ons alarmerende berichten over het feit dat de verspreiding van de monokini zou teruglopen. Niet gedraald en fluks naar « Flair » gebeld, waar Marisje Vermeiren de rubriek « medische aspecten » op de beauty-redactie waarneemt. En, wee ons, zij bevestigt die dalende trend, al heeft volgens haar de vrees voor huidkanker er niet zo direct iets mee te maken.

Marisje Vermeiren : Voor mij is het eerder te wijten aan twee andere factoren. Enerzijds zijn er mensen die vinden dat badpakken veel mooier staan, terwijl anderzijds er wel degelijk vrouwen zijn die bang zijn voor de zon, maar dan omdat ze de veroudering van de huid in de hand werkt. Dat is niet zo erg als je twintig bent, maar als je veertig bent en je borsten zijn destijds behoorlijk verbrand en gebruind geweest, dan wordt dat vel veel lelijker. En dat zien de vrouwen van nu echt niet meer zitten, zodat ze wel een beetje meer bescherming willen dan die monokini. Wel is het zo dat men in Amerika binnen dit en tien jaar een uitbarsting van huidkanker verwacht. De schrik zit er daar behoorlijk in. Ook ik predik al jaren van « mensen, let een beetje op in de zon, zo’n bruine kleur dat is misschien wel mooi maar ga vooral niet overdrijven ». De zon is inderdaad wel erg slecht voor de huid, omdat die tot in de diepste lagen uitdroogt en dat herstelt zich niet meer.
— En de zonnebanken ? Ook die worden immers wel eens als oorzaken naar voren geschoven.
M. V. :
Ja, dat is natuurlijk hetzelfde eigenlijk, hé, met dat verschil dat de stralen nog veel meer geconcentreerd zijn. De meeste huidartsen raden dan ook de uiterste voorzichtheid aan. Voor sommigen is er geen vuiltje aan de lucht, maar op de jongste congressen in Frankrijk van schoonheidsspecialisten en dermatologen was de tendens toch vooral dat één keer zonnebank per jaar, d.w.z. vier keer een half uurtje, meer dan voldoende is om de huid voor te bereiden op de zon. Vast staat dat alle dagen op de zonnebank liggen « bakken », bij manier van spreken, verschrikkelijk slecht is voor de huid : je verbrandt, ouderdomsverschijnselen komen veel vroeger, je kan pigmentvlekken krijgen, het is lelijk kortom. Als ik eerlijk moet wezen, zou ik het eenieder afraden. Alleen als voorbereiding op een vakantie in de zon, vooral als je een gevoelige huid hebt, lijkt het me o.k. Maar echt niet om die donkerbruine tint te krijgen die zelfs helemaal niet meer modieus is.
— Dat brengt ons inderdaad bij een ander aspect. Vroeger deed het grapje de ronde : wat is de overeenkomst tussen een kip en een vrouw in bikini (*) ? Maar dat was dan wel goed voor een grapje doch in feite niet zo mooi, vandaar het succes van monokini en naturisme. Als we nu echter uit schrik voor de zon opnieuw naar kledij gaan grijpen, dan gaan we opnieuw van die witte koplampen krijgen ?
M. V.:
Maar die kan je dan altijd bijwerken met bruinen zonder zon of een of andere gel die gekleurd is.
— Is dàt dan wel gezond ?
M.V. :
Dat kan absoluut geen kwaad. Dat heeft enkel inwerking op het opperste gedeelte van de huid en die vernieuwt zich, zoals je wellicht wel zal weten, om de achtentwintig dagen. Het bovenste gedeelte van de huid is namelijk eigenlijk dood, dat zijn huidschilfers en dat kan dus absoluut geen kwaad. Wel zou ik aanraden je regelmatig in te wrijven met een vochthoudende crème als je die dingen gebruikt.
— Een andere oplossing is natuurlijk het ombuigen van het schoonheidsideaal, zoals ook Melanoom voorstaat. Dus, minder bruin.
M.V. :
Dat is reeds gedeeltelijk zo, hoor. De mannequins in Parijs zijn b.v. reeds sedert vorig jaar opnieuw blank. Ikzelf ben trouwens ook blank en mij krijg je met geen stok de zon in. Licht gebronsde mensen vind ik nog wel prachtig, maar donkerbruin gekleurde vrouwen zijn echt niet meer mooi in mijn ogen. Neen, geef mij dan maar blank.
En dat is dan natuurlijk niet racistisch bedoeld!

Referentie
Jan Draad, Marisje Vermeiren aan het lijntje, De Rode Vaan nr.32 van 1986

(*) De witte stukken zijn de beste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.