Maria Cogen, ook wel bekend als de directrice van de muziekacademie van Gentbrugge, creëerde in 1994 een sonate die haar ondertussen overleden echtgenoot, de Gentenaar Julien Mestdagh in opdracht van de Stadsconcerten had gecomponeerd.

Cogen hoopte dat deze sonate op CD zou verschijnen, samen met andere hedendaagse clavecimbelmuziek, zoals die kort voor dit concert door Elisabeth Chojnacka werd uitgevoerd b.v. Helaas was Luc Famaey niet geïnteresseerd (hij hààt clavecimbel). Zelf speelt ze geregeld hedendaagse muziek, al is ze wel gespecialiseerd in barok. Zo heeft ze “Das Wohltemperierte Klavier” van haar lievelingscomponist Bach opgenomen, evenals diens “15 Inventionen und 15 Sinfonien” en “Les pièces pour clavecin” van Rameau. Op clavecimbel keek ze bij haar debuut op naar Gustav Leonhardt, later vindt ze hem een beetje te koel, vooral bij Franse muziek.
Toen ze studeerde in de jaren zestig was clavecimbel nog geen evident instrument. Leonhardt gaf wel al les in Amsterdam, maar om praktische redenen heeft zij les gevolgd in Den Haag bij Janny Van Wering. In 1967 werd de eerste wedstrijd voor clavecimbel georganiseerd in Brugge en ze schreef meteen in, ook al had ze nog maar enkele weken les gehad. Later zou ze ook nog les volgen bij Isolde Ahlgrimm in Salzburg en Alan Curtis in Innsbrück. Samen met de ondertussen ook al overleden gitarist Peter Pieters bracht ze op pianoforte een programma van vroeg-romantische muziek. Op dit instrument kijkt ze vooral op naar “onzen Antwerpenaar” (Jos Van Immerseel).
Maria Cogen kan haar eigen platen helemààl niet horen. Over het algemeen geeft ze dan liever de voorkeur aan Ton Koopman. De Kuijkens vindt ze echter te verregaand, laat staan Il Giardino Armonico! Net als Paul Van Nevel vindt ze wel dat er in de barok te veel “terecht vergeten meesterwerken” worden opgediept. Al doet ze dat voor die vroegromantiek wel zelf! “Maar we gooien er ook veel weg!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.