Op dezelfde dag als Amy Winehouse stierf de Nederlandse schlagerzanger, -componist en -producent Johnny Hoes…

Johnny Hoes werd geboren in Rotterdam als zoon van een Nederlandse zeeman en een Belgische moeder. Hij begon zijn muzikale carrière in een coverband The Four Dutch Serenaders, waar ook de vader van Joke Bruijs deel van uitmaakte.
Eind jaren veertig speelde hij in het voorprogramma van Bobbejaan Schoepen. Hij werkte tussen 1952 en 1963 bij Phonogram, met als grootste succes “Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven” uit 1960 dat met 450.000 exemplaren te boek staat als de bestverkochte Nederlandstalige single aller tijden. In de zomer van 1961 organiseerde de Chiro, waarbij ik kortstondig ben aangesloten geweest, allerlei sportwedstrijden, waaraan dan beloningen verbonden waren. Zoals gebruikelijk scoorde ik niet erg hoog in deze materie. Maar de dag werd afgesloten met een zangwedstrijd en hier zag ik mijn kans schoon. Ik speelde op zeker en zong “Och was ik maar”. En jawel, ik won de wedstrijd.
Vanaf 1964 produceerde Johnny Hoes voor zijn eigen platenmaatschappij Telstar. Hij bracht behalve als solist (soms als Andy Field) ook met anderen platen uit met als bekendste artiesten de Zangeres Zonder Naam, Eddy Wally, de Heikrekels en Armand. Maar ook Normaal, Doe Maar en Henk Wijngaard werden door hem ontdekt. Daarnaast was hij de producent van de wereldhit “De vogeltjesdans”. Sinds 2003 hebben zijn zonen Adri-Jan Hoes en Johnny Hoes junior de leiding over Telstar.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Johnny Hoes (1917-2011)

 1. Als u deze documentaire over Johnny Hoes vanavond mist kunt u hem nog tot en met 8 maart bekijken op het digitale kanaal Holland Doc. Dit kanaal kunt u ontvangen als u digitale tv heeft, maar u kunt het ook gewoon via de website bekijken. (www.hollanddoc.nl)

  Geliked door 1 persoon

  1. Eddy Wally is een bekende figuur in Vlaanderen en ook in de rest van de wereld.
   begon van jongsaf muziek te spelen en behoort nog steds tot de grote meneren van de muziek.
   dwingt nog steeds respekt af bij jong en oud en voelt zichzelf nog steeds in alles meekunnen nietegenstaande zijn leefdtijd.
   Eddy Wally mag er nog steeds zijn en hoed af voor al die prestaties van de vergane jaren.
   Doe zo voort.
   COCQUYT WILLY

   GENT

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.