Alhoewel ik geen gedetailleerde biografische gegevens heb (die zijn dus altijd welkom) van Ferre Weustenraad (foto Facebook) ken ik hem toch al een hele lange tijd. Dat gaat namelijk terug tot mijn Rode Vaan-tijd.

Of eigenlijk nog vroeger. Zijn toenmalige vriendin Suuz Borms ken ik namelijk al sinds ik in Ledeberg woonde (1975-1978). Ik weet echter niet of zij toen al effectief bij Ferre was. Ik kende haar door haar werk in de mediatheek bij Jef De Visscher. Daar deed ik toen al voorbereidend werk voor de reeks over “Muziek en maatschappij” die ik later voor De Rode Vaan zou schrijven. Op De Rode Vaan leerde ik ook dat mijn collega Jan Mestdagh in de Koopliedenstraat in Brussel nog in een commune had gewoond o.a. samen met Ferre.

Deze reeks bracht dan weer een lezingencyclus met zich mee en eind 1980, begin 1981 nodigde Suuz mij toen uit om die ook te komen geven in Elcker-Ik Gent, dat zij toen met Ferre “runde”. Later zouden ze samen ook Relaxhoris uitbaten, een vakantieoord van de socialistische mutualiteit, waar ik samen met het Masereelfonds van Gentbrugge ook nog heb gelogeerd.

Waar dit voor Suuz de aanleiding was om in de toeristische sector te blijven werken, was het voor Ferre een opstapje naar de centrale zetel van de SM in Brussel, waar ik hem een paar jaar later opnieuw tegenkwam, toen ik daar werkte bij de Vlaamse Socialistische Zelfstandigen, die ook in dat gebouw gehuisvest waren.

Het boek “Vucht” dat hij zes jaar geleden heeft uitgegeven behandelt een stukje tweede wereldoorlog. De gebeurtenissen die in het boek beschreven worden spelen zich af in Vucht-Maasmechelen. Maar ze zijn exemplarisch voor wat onze ouders en grootouders ook elders beleefden.
Ook qua vormgeving is het een boek om mee uit te pakken. Het is een rijk geïllustreerde mooie, prestigieuze uitgave. De boekpresentatie vond plaats op 10 januari 2015 in Maasmechelen, meer bepaald in de deelgemeente Vucht, namelijk in de parochiezaal, Dorpsstraat, Vucht-Maasmechelen. In de zaal werden negen passages uit het boek op een originele, kunstzinnige manier geëxposeerd (concept: Marc Milissen). En de muzikale omlijsting gebeurde niet door een klassieke violist, maar door de dorpsfanfare! Op de receptie (zonder einduur..) werden niet alleen geestrijke dranken maar ook koffie en vlaai aangeboden. Kortom, een boekpresentatie met artistieke, volkse en amicale dimensies.
Wie er toen niet bij was maar het boek toch nog zou willen, kan (veronderstel ik toch) nog altijd 25€ (boek+verzendingskost) overschrijven op rek.nr. BE28 3350 2134 7120 van heemkundige kring Vochte; dan wordt het boek met de post netjes bij u thuis bezorgd. Mocht ik dat verkeerd hebben, dan kan men zich misschien wenden tot Ferre Weustenraad, Raapstraat 6, 2000 Antwerpen, 0471/69 65 52.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Ferre Weustenraad wordt 75…

  1. Jouw info is helemaal correct, Ronnie. Bedankt. Er is een tweede druk verschenen en daardoor is het boek opnieuw verkrijgbaar, nog altijd voor dezelfde lage prijs.
    Tot ziens ergens nog eens !
    Ferre

    Geliked door 1 persoon

  2. Geachte Heer , ik heb me het boek aangekocht via Heemkundige Kring Vucht. Dit om extra info te bekomen over de 24 Limburgse Partizanen, terechtgesteld in Breendonk op 11 april 1944 waar ik probeer een geheel van te maken ,gezien vanuit het oogpunt van de betrokkenen. Eén wordt beschreven nl. Thiemann Hubert. Op pagina 71 maakt U melding van zijn posthume ontvangen onderscheidingen .U maakt melding van ” het RidderKRUIS in de Leopoldsorde met palm” . Aub, mag ik vragen welke medaille U juist bedoeld …. deze van Ridder in de Orde van Leopold II of deze van Ridder in de Leopoldsorde , en dit om geen misverstanden te hebben bij het samenstellen van zijn medaillereeks. Dank u voor een antwoordje terug en succes met de verdere projekten. Vriendelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.