Het is vandaag al 65 jaar geleden dat de Amerikaanse (toneel)auteur Arthur Miller in het huwelijk trad met filmvedette Marilyn Monroe.

In 1940 was Miller al gehuwd met Mary Slattery, waarmee hij een dochter Jane Ellen Miller en een zoon Robert A. Miller had, maar na zijn ontmoeting met Marilyn Monroe scheidt hij van haar. Deze ontmoeting was heel toevallig, omdat Elia Kazan, die haar mee zou nemen naar een party, die avond belet was en vroeg of hij niet voor hem wou inspringen. Kazan was al langer een minnaar van Marilyn.
Miller was toen met Kazan aan het werken aan “The Hook”, maar hij liet het project vallen toen op aandringen van Roy Brewer, de voorzitter van de International Alliance of Theatrical and Stage Employees, er een anticommunistische ondertoon in dit syndicalistische drama diende te worden aangebracht.
Miller huwde met Monroe, maar dat was geen succes. Tijdens de opnames van “Let’s make love” (1960) ging het al mis. Regisseur George Cukor had er al geen goed oog in en ook Simone Signoret (pas oscarwinnares voor “Room at the top”) zei het al: de titel van de film was een “omen”. Het was nochtans via haar vriendschap met Miller (zij had “Les sorcières de Salem” gecreëerd in Parijs en de hoofdrol gespeeld in de film die Raymond Rouleau ervan gemaakt heeft) dat haar man Yves Montand de rol van “milliardaire” (zoals de film in Frankrijk zou heten) had binnengehaald.
Tegen zijn zin (maar goed betaald) wordt Miller binnengehaald om het krakkemikkige scenario wat op te vijzelen. Op de koop toe doorbreekt hij daarmee een staking van de scenaristen, wat Marilyn niet zint. Als Signoret terug naar Frankrijk moet voor een film, begint Marilyn dan ook een verhouding met Montand, die twee maanden zal duren.
Daarna volgt de film “The Misfits”, naar een origineel scenario van Arthur Miller. Na de opname van “The Misfits” gaan Miller en Monroe uit elkaar. Ze scheidden op de dag van Kennedy’s inauguratie (19 januari 1961) om op die manier minder de aandacht van de pers te trekken. Marilyn keerde terug naar haar tweede echtgenoot, baseball-speler Joe DiMaggio. Een jaar later wordt ze dood gevonden, kort na het derde huwelijk van Miller met de Oostenrijkse fotografe Inge Morath.

Ronny De Schepper

Lectuur
Luc Rasquin, In de klauwen van McCarthy, in de armen van Marilyn Monroe, De Rode Vaan nr.8 van 24 februari 1989

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.