Het is vandaag 55 jaar geleden dat “Sunshine superman” van Donovan werd uitgebracht.

Sunshine superman was afkomstig van zijn gelijknamig album. Zowel single als album waren slachtoffer van een ruzie tussen de platenlabels Epic Records en Pye Records. In de Verenigde Staten en Nederland verschenen ze via Epic; in het Verenigd Koninkrijk pas een half jaar later en nog altijd via Pye, zijn vroegere firma.

Het nummer, dat in december 1965/januari 1966 werd opgenomen in de Abbey Road Studios, liet Donovan in een psychedelische folkachtige stijl horen. Dat was waarschijnlijk te danken aan muziekproducent Mickie Most, met wie Donovan een drietal succesvolle jaren zou kennen. Sunshine superman is geschreven voor de toenmalige vriendin en toekomstige vrouw van Donovan Linda Lawrence.

Donovan first met his future wife, Linda Lawrence, in 1965 when she was recovering from a broken relationship with Rolling Stones founding member Brian Jones. The pair dated briefly, but not wanting the scrutiny and uncertainty of being a pop star’s girlfriend all over again, Lawrence broke it off at the end of the year. Donovan responded with this song.

“It’s not a normal love song,” the singer told Mojo magazine June 2011. “On the face of it, the song is about being with Linda again. But sunshine is a nickname for acid. The Superman is the person capable of entering higher states because it’s not easy to go into the fourth dimension and see the matrix of the universe in which everything is connected.

The line, ‘everybody’s hustling’ referred to the pop scene at the time, where you could lose yourself very easily. Gyp
(Mills – Donovan’s lifelong friend and tour manager) would always keep my feet on the ground; we had left home at 16 to busk so we could see fame for what it is.” (Songfacts)

Onder de musici bevonden zich twee leden van de toekomstige Led ZeppelinJimmy Page (gitaar) en John Paul Jones (basgitaar). De single stond 13 weken in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en haalde daarin de eerste plaats. In Engeland haalde het de 2e plaats in elf weken notering. (Wikipedia)

3 gedachtes over “55 jaar geleden: “Sunshine superman” (Donovan)

 1. Donovan trouwt uiteindelijk met Linda, en wordt op die manier stiefvader van Julian Jones, zoon van Brian. Intussen musiceert ook de kleinzoon.
  John-Paul Jones produceeerde en Jimmy Page soleerde.
  Een paar jaar geleden nam Donovan de plaat in zijn geheel opnieuw op tijdens een live concert, waar Jimmy Page zijn solo kwam inspelen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Enkele correcties:
  1) de musici waren: Donovan (vocals, acoustic guitar), Jimmy Page & Eric Ford (electric guitars), John Cameron (keyboards, arrangement), Spike Healey (bass), Bobby Orr (drums), Tony Carr (percussion); Mickie Most produceerde de single; hier terug te vinden https://www.discogs.com/Donovan-Sunshine-Superman/master/6364
  2) Er waren contractuele problemen tussen de labels Pye, waar Donovan bij getekend was en CBS, waar de producer Mickie Most onder contract lag. Donovan zei daarvan zelf: wij (Donovan, John Cameron en Mickie Most) waren het gouden trio. Het was Donovan’s business manager Allen Klein die Most introduceerde bij Donovan. Eind oktober op een zondagnamiddag hadden ze het nummer op drie uur tijd ingeblikt. En Pye was er als de kippen bij om het in november al op de markt te gooien, wetende over de problemen met CBS, waar Epic een zijlabel was. In Amerika werd het onder Epic uitgebracht maar daar lag Donovan onder contract bij Hickory Records. Hickory behield de rechten op zijn oudere nummers. Alle volgende werden ingeblikt in de CBS studio’s in Hollywood. Allen Klein lag aan de basis van het probleem door Most erbij te halen, en het was ook Klein die het uiteindelijk oploste door er een smak geld tegen te gooien.
  John Cameron was een gitarist met klassieke en jazz invloeden en dat was waar Donovan naar zocht om van zijn folk-image af te raken.
  Mickie Most maakte samen met Alex Murray deel uit van The Most Brothers in de late ’50’s maar dit stopte toen Cliff Richard hun backing groep inpikte, de latere Shadows !!! Daarom gooide hij zich op het producen.
  3) Donovan’s vrouwen: Donovan maakte kennis met de ex van Rolling Stone Brian Jones (Linda Anne Lawrence) backstage bij Ready Steady Go tv-show, werd verliefd en vroeg haar ten huwelijk, maar ze weigerde omwille van de stress van het vroege moederschap (kind van Brian) , de rock scene en de recente breuk met Brian (leefde toen nog) wilde ze ruimte voor zichzelf en vertrok naar Amerika, waar ze een korte romance beleefde met Gram Parsons. Donovan schreef toen Sunshine Superman voor haar. Maar dan werd hij verliefd op het model Enid Stulberger waar hij twee kinderen bij kreeg. Maar oude liefde roest niet en Linda kwam in 1970 terug naar de UK en Donovan trouwde met Linda , kreeg 2 kinderen met haar en adopteerde Jones’kind.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.