Over de Tour van 1976 is al veel te doen geweest en het zal er na het EK-voetbal, als de sportliefhebbers weer wat meer wielerminded worden, zeker niet minder om worden. Vooral omdat men zal doorgaan op dat patriottisch elan. 1976 is immers de laatste die door een Belg werd gewonnen, met name Lucien Van Impe uiteraard, en het is dan ook niet meer dan terecht dat de spotlights vooral op hem zijn gericht. Toch is deze Tour ook nog om een andere reden belangrijk. Het was immers het Tourdebuut van Freddy Maertens en die kwam binnen langs de grote poort: hij won de proloog in Saint-Jean-de-Monts en pakte dus ook meteen de gele trui.

’s Anderendaags zou hij nog steviger in het geel komen te zitten, na ritwinst in Angers. Ook de derde etappe, een tijdrit over 37km in Le Touquet zou hij op zijn naam schrijven en het is uiteraard uit déze rit dat bovenstaande foto komt, want in de proloog startte hij natuurlijk nog niet in het geel.
Maertens zou ook nog de zevende etappe winnen in een massasprint vóór de Fransman Jacques Esclassan, die ’s anderendaags de rollen zou omkeren. Dat was overigens de laatste dag dat Freddy in het geel zat, want na de rustdag zou Lucien Van Impe op Alpe d’Huez de leiderstrui overnemen, nadat hij tweede was geworden achter Joop Zoetemelk. Maertens eindigde 22ste op bijna vijf minuten, maar wel in het gezelschap van zijn ploegmaat Michel Pollentier en wereldkampioen Hennie Kuiper. Dat was dus zeker geen slecht gezelschap! In het klassement stond hij trouwens nog altijd derde op minder dan een minuut van Van Impe en Zoetemelk.
Op de Franse nationale feestdag zou hij zelfs nog de twee halve ritten winnen, om de slotritten in Versailles en de korte tijdrit op de Champs Elysées niet te vergeten! Alleen in de “echte” slotrit op de Elyzese Velden moest hij veteraan Gerben Karstens laten voorgaan.
Uiteraard eindigde Freddy deze Tour in de groene puntentrui en was hij ook nog achtste in de eindstand op iets meer dan zestien minuten van Lucien Van Impe. Van een geslaagd Tourdebuut gesproken!

Ronny De Schepper

Een gedachte over “45 jaar geleden: Freddy Maertens wint Tourproloog

  1. Na de verloren sprint tegen Jacques Esclassan rook het in de buurt van Freddy’s fiets naar verbrande rubber (te hard dichtgeknepen remmen). Esclassan zijn neus zat en zit nog altijd verstopt en heeft nooit iets geroken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.