In memoriam Marcel Philippaert (1928-2021) eerste prinscarnaval van Temse.

Op 3 juni overleed, op 93-jarige leeftijd, in AZ Rivierenland in Bornem, Marcel Philippaert. Hij was de eerste officiële prinscarnaval van Temse.

Marcel Philippaert (°Temse, 16 februari 1928) groeide op in café Sportstadium (Schoolstraat), het clublokaal van voetbalclub SK Temsche. Daar deed hij, als speler, de passie op voor voetbal en sport. Zijn sportliefde kreeg extra impulsen door z’n oom, de legendarische worstelaar Jan Roosen, o.a. 3x kampioen van Europa.

Marcel was zijn hele leven wat hij van jongs af aan was: een speelvogel. Toen zijn ouders hem na de lagere school op internaat stuurden naar Jemappes, was hij in minder dan twee maanden terug thuis. De school was niets voor hem. Hij wilde werken. Hij oefende meerdere beroepen uit – tot hij de liefde van zijn leven tegenkwam: bakkersdochter Lydie Janssens. Met haar in het hart leerde hij de stiel bij een bakker in Antwerpen. In 1952 stapten zij in de huwelijksboot en startten zij hun eigen zaak. Sint-Jorisstraat 141 werd een begrip. Na 20 jaar – elk 45 jaar jong – achtte het echtpaar de schaapjes op het droge en ruilden zij hard werken voor intens genieten.
Reizen werd een belangrijke hobby. Nog tijdens zijn bakkersjaren reisde hij meermaals met de CM naar Zwitserland. Daar vond hij een nieuwe passie: skiën. Met Alpe D’Huez als vaste stek was hij verscheidene jaren monitor bij het reisbureau Skiworld. Hij skiede tot zijn 88ste.
1978 was een sleuteljaar. Ingevolge de fusie van gemeenten deed carnaval zijn intrede en dus werd uitgekeken naar een prins. 50 jaar oud, werd in Marcel de ideale carnavaleske hoogheid gevonden. Als prins had hij een groot aandeel in het succes, waardoor hij mee de grondvesten legde van de traditie. Z’n leven lang is hij een geestdriftige carnavalist gebleven. Als prins met een uitzonderlijke verdienste werd hij opgenomen in de Orde van de Kaailopers.

Voor de realisatie van het standbeeld van de spotnamen van de Temsenaars – de tuysscher en de azijnzeker – koos beeldhouwer Valeer Peirsman als modellen voor de carnavalpioniers Désiré Van Riet en Marcel Philippaert. Zij sieren de Wilfordkaai sinds 1997.

Marcel was een fietser bij uitstek. Het was zijn lang leven. Je kwam hem altijd en overal tegen, op alle plaatsen en manifestaties. En steevast passeerde hij langs zijn standbeeld. Om te zien of ik er nog zit, lachte hij dan. Hij fietste tot begin mei jl.
Marcel was een Temsenaar in hart en nieren, geïnteresseerd in alles wat er reilde en zeilde en ritselde. Twee verenigingen kleurden mee zijn leven: Toerisme Temse en NEOS.

De mens Marcel Philippaert, dynamisch en rusteloos, was joviaal, hartelijk, pretentieloos, ongecomplexeerd, vriendelijk en opgewekt, een man van het volk onder het volk.

Gevormd door de universiteit van het dagelijkse leven, had hij een grote bagage levenswijsheid, mensenkennis en gezond verstand. Hij was een dorpsfilosoof, met een eigen sappig, geestig taalgebruik. Gevleugelde woorden van hem zullen hem overleven.

Bovenal was hij een levensgenieter, een gezonde mengeling van Pallieter en Uilenspiegel, een Bourgondiër, die met grote gretige graagte de graantjes meepikte van de geneugten des levens.

Met Marcel Philippaert verdwijnt één van de laatste echte dorpsfiguren van Temse.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.