Ik volg het nieuws niet zo erg meer op de voet, dus ik weet niet of er dit jaar (of eigenlijk reeds vorig corona-jaar) zwaar onderhandeld is over de uitzendrechten van de Olympische Spelen in Tokio, maar destijds, met name in de aanloop naar de Spelen van Los Angeles, voorzag Lode De Pooter in De Rode Vaan reeds vreselijke taferelen op dat vlak…

« De soep wordt nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend » luidt het gekende gezegde. Wij willen deze wijsheid uit grootmoeders tijd niet tegenspreken. En toch is er een « maar » aan. De dag van vandaag wordt de potage soms kokend in de borden geschept zodat men er zich — na lang blazen — nog altijd de mond kan aan verbranden. De culinaire inleiding is misschien wat ver gezocht maar wij menen haar toch in verband te kunnen brengen met de touwtrekkerij die nu al maanden bezig is omtrent de uitzendrechten voor de Olympische Spelen 1984 te Los Angeles.

Wanneer de Europese Vereniging van Radio en TV-stations een som van 8,1 miljoen dollar bood (het geïndexeerde bedrag van Moskou ’80) dan vroegen de Amerikaanse organisatoren niet minder dan 84 miljoen dollar voor hun sportshow. Na lange onderhandelingen — of blazen als men wil — schijnt men nu akkoord te gaan over een bedrag van 19,8 miljoen dollar (837 miljoen BF), nog altijd lastig om slikken. De vergelijking met « de hete soep » gaat dus wel degelijk op.

Zonder de toeschietelijkheid van Italië, Frankrijk, Duitsland en Engeland — die dieper in de geldbeugel willen tasten dan de andere stations — zou men ten andere niet tot een akkoord geraakt zijn. Doorheen een en ander wordt nu wel heel duidelijk dat de kwestie van de zendrechten in de toekomst nog heel wat kopzorgen met zich zal brengen.

Vooral de mededinging van de commerciële zenders dreigt de gevraagde bedragen op een waanzinnige manier in de hoogte te jagen. En deze stations zullen op hun beurt via reclamespots in en om de sportreportages deze sommen trachten te verwerven. Met alle gevolgen van dien op het inhoudelijke vlak voor de uitzendingen. Waarlijk een fraai wereldje, dit van « de vrije concurrentie ».

Lode De Pooter, “O.S. en zendrechten”, De Rode Vaan nr.49 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.