Vooraf: Dit is eigenlijk de zeventigste “leestip van Nonkel Fons”, maar omdat ondertussen ook al zijn 197 retro-leestips zijn gepubliceerd, is het beter om te stellen dat dit de 70 + 197 = 267ste leestip is van Fons Mariën. (RDS)

De commotie rond de voortvluchtige militair Jürgen Conings heeft de voorbije tijd de aandacht gevestigd op de mogelijke gevaren van extreemrechts geweld. Maar het gaat niet louter om enkele individuen die al dan niet op de OCAD-lijst staan. Uit de steunbetuigingen die Jürgen Conings (vooral online) kreeg, bleek dat er een grotere groep gelijkgezinden bestaat.
Mede daarom kon het boek ‘Achter het schild van extreem rechts’ van journaliste Hind Fraihi en (fotograaf) Bas Bogaerts niet op een beter moment verschijnen. Want het biedt een unieke inkijk op extreem rechts in Vlaanderen. De twee auteurs gingen twee jaar online in (uiterst) rechtse groepen op sociale media, zij verborgen zich achter schuilnamen en een vals profiel. Op deze wijze konden ze als een ‘fly on the wall’ in deze groepen vertoeven. Wereldschokkend nieuws leverde dat niet op, wat te verwachten was is gebleken: racistische praat, geflikflooi met nazistische taal en propaganda. Hind Fraihi benadrukt ook dat er groepen zijn voor vrouwen, zoals de ‘she wolves’. Een bekende naam hier is Carrera Neefs, die – nadat ze in dirndl-kledij bloemen legde op het graf van een oud SS-er – uit het Vlaams Belang is gezet.

Er blijken wel wat verbanden tussen deze uiterst rechtse individuen en het Vlaams Belang, dat naar buiten toe zich een meer deftig imago wil aanmeten. Het blijkt eens te meer dat een bepaald deel van de Vlaams-nationalistische beweging niet in staat is om duidelijk en definitief afstand te nemen van een zwart collaboratieverleden. Hind Fraihi en Bas Bogaerts waren naast deze activiteit op sociale media ook lijfelijk aanwezig bij enkele manifestaties, zoals de IJzerwake, de verkiezingen in Ninove in 2018 (winst voor Guy D’haeseleer van Forza Ninove), enkele betogingen zoals de Mars tegen het Marrakeshpact uit 2018. Ze brengen daarvan verslag uit en schreven ook teksten in verband met zwarte zondag in 1991, ‘nine eleven’, de verkiezingszege van het Vlaams Belang in 2019. Bas Bogaerts zorgde vooral voor een degelijk fotografisch verslag van deze manifestaties.

Een definitief boek over extreem rechts in Vlaanderen is dit niet geworden. Een diepere analyse van standpunten en ideologie ontbreekt. Maar het boek komt op een goed moment en reveleert toch een en ander over wat zich achter de schermen in extreemrechtse milieus afspeelt.

Fons Mariën

Een gedachte over “De leestips van Nonkel Fons (267)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.