Ellen Foley (St. Louis5 juni 1951) is een Amerikaanse zangeres en actrice. Ze heeft als zangeres vier solo-albums gemaakt, maar is vooral bekend vanwege haar samenwerking met andere artiesten, van wie Meat Loaf waarschijnlijk de bekendste is. (Wikipedia)

In 1979 brak Ellen Foley door met “We belong to the night”. De theatrale aspecten van haar muziek gaan verder terug op de Ronettes- en Shangri-Las-traditie (“What’s a matter baby” en “Sad song”), maar dat is niet te verwonderen van iemand die “Black boys” heeft gezongen in “Hair” (in de toneelversie, maar ook in de film van Milos Forman) en – vooral – die mee aan de wieg stond van “Paradise by the dashboard light” van Meatloaf, zijnde Marvil Lee Aray, die ze in de “Hair”-productie had ontmoet. Aray zou daarna te zien zijn in het Shakespeare-festival in New York, waar hij schrijver Jim Steinman, het “brein” achter Meatloaf, heeft ontmoet. Op “Bat out of hell” spelen overigens een paar muzikanten van Bruce Springsteens E-Street Band mee. Let op: op het beroemde videofilmpje hóór je weliswaar Ellen Foley maar je ziet Karla De Vito! Foley heeft ook een versie opgenomen van het omstreden nummer van de Stones, “Stupid girl”…

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Ellen Foley wordt zeventig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.