Het is vandaag al dertig jaar geleden dat David Ruffin, één van de leadzangers van The Temptations, is gestorven aan een overdosis cocaïne.

Davis Eli Ruffin, zoals hij echt heet, werd geboren in Mississippi. Het gezin, waarvan ook zijn broer Jimmy Ruffin deel uitmaakte, trok rond als gospelgroep. Op veertienjarige leeftijd verliet David echter het ouderlijk huis omdat zijn vader gewelddadig tegen hem optrad. Na zijn vertrek ging David zingen bij de groep “The Dixie Nightingales”. Daarna werd hij solozanger en vertrok naar Detroit. Daar was zijn broer Jimmy aangenomen door de platenmaatschappij Motown. Hij zou vooral bekend worden met “What becomes of the brokenhearted”. David zelf was ook al in aanraking gekomen met Motown doordat hij lid was van “The Voice Masters”, een groep die onder contract stond bij platenmaatschappij Anna Records van Anna Gordy. Zij was een zus van Motown-oprichter Berry Gordy en was getrouwd met Marvin Gaye. Toen de groep uit elkaar ging, werd Ruffin invaller als drummer tijdens optredens van The Temptations. De leadzangers waren toen Paul Williams en Eddie Kendricks. Toen Smokey Robinson, de schrijver en producer van The Temptations, David Ruffin lead hoorde zingen, besloot hij het nummer “My Girl” dat hij voor zijn eigen groep The Miracles geschreven had, aan The Temptations te geven. Het werd met Ruffin als leadzanger één van de grootste successen voor de groep.
Na het succes van “My Girl” werd David Ruffin meer en meer de leadzanger van The Temptations. Op het volgende nummer, “It’s Growing”, zong hij ook lead, net als op hits als “Beauty Is Only Skin Deep”, “All I Need”, “(I Know) I’m Losing You” en “I Wish It Would Rain”. Vanwege zijn raspende stem, zijn gepassioneerde manier van zingen en zijn ‘stage performance’ werd David Ruffin zeer populair bij het publiek. De zwarte bril die hij altijd droeg, dus ook tijdens optredens, werd een zeer populair kenmerk, net als de vierkoppige microfoonstandaard. Deze had Ruffin speciaal bedacht voor degenen die tijdens een nummer achtergrond moesten zingen en werd kenmerkend voor de groep.
In 1967 nam de populariteit van David Ruffin echter af. Zijn privéleven gaf aanleiding tot tumult. Hij deed Tammi Terrell een huwelijksaanzoek, maar toen zij ontdekte dat hij getrouwd en vader was en meer vriendinnen had, volgden gewelddadige ruzies in het openbaar. Ook binnen de Temptations boterde het niet meer. Hij werd steeds arroganter en egoïstischer en wilde niet meer in de groepslimousine meerijden. Daarnaast wilde hij de naam veranderen in “David Ruffin & The Temptations”, net zoals The Supremes hun naam veranderd hadden in “Diana Ross & The Supremes” en The Miracles in “Smokey Robinson & The Miracles”‘. De overige Temptations stonden dit echter niet toe en dreigden Ruffin te ontslaan.
Toen hij ook repetities en optredens begon te missen, was dat voor de andere Temptations de druppel die de emmer liet overlopen. Ruffin werd officieel uit de groep gezet in het midden van 1968 en vervangen door Dennis Edwards, afkomstig uit The Contours. Ruffin was het absoluut niet eens met zijn ontslag en bleef verschijnen bij optredens van de ‘nieuwe’ Temptations. Als zij nummers inzetten als “My Girl” of “Ain’t Too Proud To Beg”, sprong hij meermaals op het podium om de microfoon van Dennis Edwards (overigens een vriend) af te pakken en zelf te zingen. Hierdoor moesten The Temptations extra beveiliging inhuren. Hieraan kwam pas een einde toen Motown hem een solocarrière aanbood.
De solocarrière van David Ruffin begon in 1969 toen op 20 januari zijn eerste single werd uitgebracht. Dit nummer, “My Whole World Ended (The Moment You Left Me)”, was eigenlijk bedoeld voor The Temptations en bereikte de negende positie op de hitparade. Na dit succes kwamen er echter lange tijd geen succesvolle singles meer en in 1971 besloot hij mede daardoor een album op te nemen samen met zijn broer Jimmy. Hiervan werd “Stand By Me”, een cover van Ben E.King, als single uitgebracht, maar het werd geen hit. In 1977 vertrok hij bij Motown, omdat hij vond dat de platenmaatschappij hem niet genoeg in zijn solocarrière steunde.
Nadat David Ruffin een tijd onder contract stond bij Warner Bros. Records, vertrok hij samen met Eddie Kendricks daarna naar RCA. In 1982 maakte hij weer deel uit van The Temptations voor hun Reunion tour. In het begin gedroeg David Ruffin zich goed, maar na een tijdje begon hij weer in zijn oude gedrag te vervallen. Samen met Eddie Kendricks verliet hij The Temptations weer. Ruffin en Kendricks gingen dan samen toeren en namen een album op met Hall & Oates. Deze twee duo’s trokken lang met elkaar op, totdat Daryll Hall genoeg kreeg van Ruffins zware drugsgebruik, wat uiteindelijk ook tot zijn dood zou leiden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.