Dertig jaar geleden nam Walter Cantens uit Sint-Niklaas (nu vooral bekend als de vader van acteur David Cantens) deel aan de VTM-Soundmix Show. Nu moet ik niet dikkenekkerig doen en zeggen: “Ik keek daar niet naar, hoor”, want ik keek daar wél naar. Heb ik zo niet mijn jeugdige fietsvriend Helmut Lotti teruggezien? Maar een knipsel uit “Dag Allemaal” erover bijhouden? Nee, dàt is erover. Maar dit had dan ook een reden…

31 walter cantens in 1991

Walter Cantens had destijds (schooljaar 1973-74) nog bij mij in de klas gezeten. Meer zelfs, aangezien hij toen ook al gitaar speelde en zong, heb ik hem zelfs eens voor de klas laten optreden. Ik geloof dat hij toen o.a. “Suzanne” van Leonard Cohen (of van Herman Van Veen als het in het Nederlands was) heeft gezongen, zoals ieder beginnend “kleinkunstenaar” deed in die tijd. Maar hij mag me altijd corrigeren, als ik het fout heb! Misschien deed ik dat om na te gaan of hij goed genoeg was om op te treden op ons Triangel-festival van de Jongerengroep De Veldstraat. En blijkbaar was dat het geval, want Walter was er inderdaad bij die drie dagen in oktober 1973.
Van zijn optreden op de Soundmix Show herinner ik me helaas echter helemaal niets meer. Zou ik het niet gezien hebben? Is deze tekst uit “Dag Allemaal” mij te laat onder de ogen gekomen? (Ik was – en ben – nu eenmaal geen gepassioneerde lezer van dat blad om het met een understatement te zeggen.) Laten we dan toch maar eens nakijken wat mijn achtbare confrater over hem weet te vertellen: “Walter Cantens (35) uit Sint-Niklaas trok vijftien jaar lang het land door niet een discobar. Eén van zijn speciale attracties op die shows was zijn soundmix-versie van Will Tura. ‘Maar daar ben ik nu mee gestopt’, zegt Walter. ‘Ik word daar te oud voor. Toch blijven taal en muziek mijn grootste interesses. Zo speel ik in het najaar de hoofdrol in een toneelstuk van de groep Tijl. Mijn hoofdbetrachting is niet zanger maar wel presentator te worden. Ik heb mijn les geleerd. In ’87 bracht ik de single Zonder jou uit, maar die flopte.'” Ook dat singeltje heb ik nooit gehoord moet ik zeggen.
Ik zie op het internet dat Walter ondertussen nog altijd optreedt en dat het zelfs beter lijkt te vlotten dan in de tijd. Maar misschien heeft hij dat wel te danken aan het feit dat zijn zoon David vaak met hem op de planken staat. Ik kende David enkel omdat ik zijn naam af en toe tegenkwam in een soap of zo, maar uit zijn Wikipedia-pagina blijkt dat hij toch wat meer in zijn mars heeft dan dat.
Zo is zijn bekendste rol die van de autistische Rudy Marsman in de tv-serie Marsman (waar ik helaas ook alweer niet naar gekeken heb) en hij speelde vanaf 2004 bij De Paardenkathedraal in Utrecht. Ik vraag me af of dit nog onder Dirk Tanghe was. Hij componeerde ook de muziek voor de toneelproducties “Paris Texas”, “Nachtwake”, “Bedrog” en “Closer”. Chapeau!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.