De Nederlandse dirigent Edo de Waart viert vandaag zijn tachtigste verjaardag (foto Gosox via Wikipedia).

Edo de Waart werd geboren in Amsterdam en studeerde hobo bij Haakon Stotijn en Cees van der Kraan en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1963 werd hij als hoboïst aangesteld bij het Concertgebouworkest. In 1964, op de leeftijd van 23 jaar, won De Waart in New York het Dimitri Mitropoulos dirigentenconcours. Daarna mocht hij een jaar werken als assistent-dirigent voor Leonard Bernstein, die het New York Philharmonic Orchestra leidde.
Na zijn terugkeer naar Nederland werd de Waart aangesteld als assistent-dirigent van het Concertgebouworkest onder Bernard Haitink. Edo de Waart was voorbestemd om in de jaren zestig tot de contestanten te behoren, zij het dat het zich vooral beperkte tot optreden zonder rokkostuum als dirigent van het Nederlands Blazersensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Van dit orkest was hij tevens artistiek directeur van 1973 tot 1979. Daarna werkte Edo de Waart gedurende zeventien jaar in de VS (chefdirigent van achtereenvolgens het San Francisco Symphony Orchestra van 1977 tot 1985 en van het Minnesota Orchestra tot 1995) en was daar gehuwd met de zangeres Susan Graham. Via haar kon hij in 1996 de productie van de Nozze in Salzburg overnemen, toen Harnoncourt die na een conflict met Gerard Mortier liet vallen. In zijn tijd te San Francisco maakte De Waart kennis met John Adams, wiens werken (waaronder de opera “Nixon in China”) hij sindsdien geregeld dirigeert en ook op cd heeft vastgelegd.
In 1989 keerde De Waart terug naar Nederland om chef te worden bij het Radio Filharmonisch Orkest, een functie die hij 16 jaar bekleedde. Nadien werd hij benoemd tot eredirigent bij dit orkest.
In 1995 werd De Waart chef-dirigent van het Sydney Symphony Orchestra, een post die hij in 2004 verliet om chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra te worden. In september 2011 volgde hij Jaap van Zweden op als chef-dirigent van de Filharmonie te Antwerpen. Daarnaast is hij sinds 2009 verbonden aan het Milwaukee Symphony Orchestra.
Naast symfonische werken dirigeert De Waart veel opera. Al vanaf 1970 heeft hij producties van De Nederlandse Opera geleid. Hij was er chef-dirigent vanaf 1999, maar in 2002 maakte hij zijn voortijdig vertrek (per 2004) bij DNO bekend wegens een verschil in artistieke visie. Verder heeft hij gedirigeerd bij de Bayreuther Festspiele, de Salzburger Festspiele, de Metropolitan Opera, de Opéra Bastille en het Royal Opera House. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.