Reünie KSA

11406890_10207034818376724_6478763624985882625_nOp initiatief van Theo Baeke en Luc De Vooght hielden de KSA’ers die in de jaren ’60 het mooie weer maakten in Temse een reünie. Het gezellig samenzijn vond plaats in zaal ’t Kompas (Kon.Temse Watersport Vereniging) op De Zaat. Vanzelfsprekend herleefde het verleden op kleurrijke en plezante wijze. De algemene conclusie luidde dan ook: vatbaar voor herhaling!

02 op de damZelf ben ik nooit bij de KSA geweest, maar veertig jaar geleden was ik wel bij de pas opgerichte Jongerengroep De Veldstraat (foto genomen tijdens uitstap naar Amsterdam), die gedeeltelijk uit de KSA voortkwam. Maar laten we beginnen bij het begin…
Begin 1973 komt het met ’t Broebelke tot een breuk: het grootste gedeelte van de “socio-culturele werkgroep” (o.a. Frank Vanderherten, Marc Boel en ikzelf; Patrick Michiels doet niet mee) scheurt zich af en vormt samen met een scheurgroep van de KSA (o.a. Willy Baecke, Ivo De Beer, Guido Pijl en Luc Boel, de jongeman op de foto) Jongerengroep De Veldstraat.
In De Voorpost verscheen n.a.v. het vijfjarig bestaan een artikel (helaas kan ik niet meer zeggen wie de auteur was en in welk nummer het precies is verschenen) waaruit ik volgende passages licht:
“Jongerengroep Veldstraat ontstond in de lente van 1973, toen een conflict in KSA-middens leidde tot de afscheuring van een aantal leden. Zij wilden in groep blijven verderwerken, zij het niet volgens de strikte regels van een jeugdbeweging, en namen daarom het initiatief een gloednieuwe kring in het leven te roepen. Aangezien in die tijd KSA en VKS reeds goed samenwerkten, sloten ook enkele VKS’ers bij de nieuwe vereniging aan. Tot de pioniers behoren: Ivo De Beer, Willy Baecke, Guido Pijl, Jenny Schelfhaut en Riet De Beer.”
“Aanvankelijk betekende het ontbreken van een eigen lokaal een serieus nadeel. toen dat lokaal als manna in de woestijn in hun schoot viel, was dat precies de stimulans die men nodig had om op volle kracht door te gaan. Marcel Schelfhaut, aannemer uit de Veldstraat, had benevens een lieve dochter Jenny, lid van de nieuwe kring, ook een leegstaande boerderij, gelegen Veldstraat 137, en na enige wenken van zijn dochter besloot hij het gratis ter beschikking te stellen van de groep. Dat betekende een enorme stap vooruit voor de groep die dhr.Schelfhaut dan ook erg dankbaar was en is. Gezien het lokaal in de Veldstraat gelegen was en men dus steeds sprak over ‘We gaan naar de Veldstraat’ kregen lokaal en jongerengroep spoedig de naam Veldstraat. En dat werd ook de officiële benaming.” (*)
We begonnen al meteen met een groots festival in de Gemeentelijke Schouwburg, Triangel, dat echter een even grote flop werd.
Op 15 december gaven Sonia en ik in de club zelf ons écht trouwfeest, want wat doorgaans als het echte trouwfeest wordt beschouwd was maar een trieste bedoening (**).

(*) In de eerste oproep voor deelname aan Triangel wordt er nog gesproken van het KIM-lokaal. Wat KIM precies wilde zeggen, weet ik niet, dat had nog iets met KSA te maken.
(**) Voor de geschiedenisboeken (en zeker niet omdat ik er zelf mee instemde!) kan ik nog melden dat het “officiële” trouwfeest werd “opgeluisterd” door de blinde zanger-accordeonist Jos Martin (Jozef Meeuwissen, 1931-2010) samen met een drummer (Jempi Verhofstadt?). Het was mijn vader die dit “fantastische” idee had gehad. Enfin, zo had ik er anno 1973 toch een idee van hoe trouwfeesten tussen de twee wereldoorlogen er moeten hebben uitgezien…

Een gedachte over “Reünie KSA

  1. Ronny,
    Ik ben eerder toevallig op jouw blog terecht gekomen en tot mijn grote verbazing zie ik daar nog een foto uit mijn gloriejaren. Mijn lief indertijd – nu nog altijd mijn vrouw – dacht dat ze een ster aan de haak had geslagen, maar ’t was heel wat minder. ’t Is jaren geleden dat ik nog een gitaar heb aangeraakt. Ik werk als landbouwingenieur bij de Vlaamse overheid. Nog enkele maanden, want op 1 mei moet ik op pensioen. Dan heb ik meer tijd om je teksten te lezen. Lijkt me heel leerzaam. Nooit te oud om te leren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.