Voor wie het nog niet door had : de BRT zij geloofd voor haar tweede net ! Niet alleen omdat wij op dit net een hele zomer zoet worden gehouden met sport, maar ook omdat het zich goed leent tot zogenaamde « totaalprogramma’s ». Blijft het opzet daarbij vaak in goede bedoelingen steken, dan was « From BRT with love » (31-5-86), gewijd aan de jeugd, toch wel een voltreffer.

Niet over de hele lijn weliswaar, vooral de start had lood in de benen. Sepke van « Zeppelin » laten binnenvallen als ongewenste gast op een kinderfeest gaf voor ingewijden misschien wel de kans om parodieën op breakdance, vrije radio’s, videoclips en wat al meer te smaken, voor de meeste kijkers zal het verhaaltje eerder als beangstigend-agressief zijn overgekomen, als ze zagen hoe de allerjongste jeugd door deze gadgets (want ze zijn niet méér dan dat) helemaal ontworteld worden, wat het ergste laat veronderstellen voor de nabije toekomst. De daaropvolgende speciale nieuwsuitzending van « VIP-info » was zo weinig informatief, althans voor wie gewend is het nieuws te volgen, dat we uiteindelijk toch maar naar het « gewone » nieuws op het eerste net zijn overgeschakeld. We veroorloofden onszelf meteen wat vrijaf en haakten slechts in op het einde van de speciale « Elektron »-uitzending. Het jeugdige enthousiasme van Bart Peeters dat vooral bij gelukte scheikundeproeven tot uiting komt, mag voor sommigen dan afstotend werken, wijzelf worden er eerder door aangestoken. Ook uit de selectie « best of Elektron » moesten we vaststellen dat deze jongen het afgelopen jaar toch iets heeft geprobeerd. Dat het niet altijd slaagde, mag hem daarbij vergeven worden. De hoofdbrok van de avond was echter het debat over jeugdwerkloosheid en daarmee samenhangende problemen. Gezien de leeftijd van de gesprekspartners (er was zelfs een jeugdige dertiger bij) kon Leja Van Hoeymissen (foto) hier even uit haar bevoogdende rol van Tante Leja treden. Dat we desondanks geen geanimeerde discussie kregen, was eerder omdat er weinig tegenspraak mogelijk was (de zoon van VBO-voorzitter Leysen naar de studio halen was wel een stunt, maar de jongen was niet bepaald van de tongriem gesneden). Zelfs de gebruikelijke schimpscheuten op de generatie van ’68 konden geen diepergravende analyse uitlokken. Nochtans zou het interessant geweest zijn om even in te gaan op het feit dat de jeugd enerzijds als « braaf » wordt voorgesteld en anderzijds dat als enig mogelijk verzet de redeloze agressie die zich b.v. op het einde van de jongerenmars heeft geuit, naar voren wordt geschoven. Misschien kan de jeugddienst daar later nog eens op terugkomen, want — zoals Bart Peeters ter afronding stelde — deze dienst heeft dit jaar alleszins knap werk afgeleverd en we hopen dan ook dat ze volgend seizoen met dezelfde openheid van geest zal tegemoet treden. (RDS in De Rode Vaan nr.24 van 1984)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.