Het is vandaag precies 110 jaar geleden dat de Britse tekstschrijver William Schwenck Gilbert in bizarre omstandigheden om het leven is gekomen (foto Elliott & Fry via Wikipedia). Hij was namelijk bezig met twee oudere dames te leren zwemmen. Toen één van de dames meende dat ze in gevaar was en om hulp begon te roepen, dook William haar onverschrokken achterna, maar kreeg een hartinfarct in het water. De dame in kwestie bleek uiteindelijk ongedeerd…

Gilbert is uiteraard vooral bekend door zijn samenwerking met componist Arthur Sullivan. Dat mondde uit in veertien komische opera‘s, zoals “H.M.S. Pinafore“, “The Pirates of Penzance“, en een van de meest opgevoerde stukken in de geschiedenis van het muziektheater, “The Mikado”. When Sullivan died in 1900 at the age of 58 he was hailed as Britain’s leading composer. His passing was a great blow to Gilbert, who was to write four years later: “Savoy opera was snuffed out by the deplorable death of my distinguished collaborator, Sir Arthur Sullivan. When that event occurred, I saw no one with whom I felt that I could work with satisfaction and success, and so I discontinued to write libretti.” (On this day)

Deze stukken en de meeste van de andere ‘Savoy-operas‘ worden nog steeds veel in de Engelssprekende wereld opgevoerd door operagezelschappen, operettegezelschappen en amateurs over de gehele wereld. Teksten uit deze werken zijn in de Engelse taal een eigen leven gaan leiden en worden nog steeds veel geciteerd. De grootste fan is allicht Sideshow Bob, de uitgerangeerde sidekick van Krusty de clown in The Simpsons. Tal van malen al is Bart ontsnapt aan diens moordzuchtige handen door hem aan het zingen te krijgen uit het repertoire van Gilbert & Sullivan. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.