Pianist Igor Ardasev (foto Elisabethwedstrijd) werd geboren in Brno in 1967 uit Russische ouders. Zijn vader leerde hem piano spelen, waarna hij verder heeft gestudeerd in Brno en aan de Janacek Academie.

Sinds 1987 is hij solist bij het Staatsorkest van Brno en in 1990 haalde hij de eerste prijs op de Maria Callas-wedstrijd in Athene. Zijn uitvoering van Tsjaikovski in de Elisabethwedstrijd 1991 werd unaniem goed onthaald. Uit dit “afgezaagde” stuk haalde hij nog nieuwe elementen. Hij lokte wel een grote discussie uit over het “plafondkijken”. Dit komt immers niet helemaal eerlijk uit de muziek voort, maar is eerder berekend op een effect op het publiek. Het wordt volgens Rian De Waal zelfs aangeleerd! “En iemand van zijn kaliber heeft dit echt niet nodig.” Jos Van Immerseel daarentegen verdedigde hem door te zeggen dat hij het ook doet als hij niet aan het spelen is. En inderdaad, hij is een beetje “extravagant”, meer Volondat dan Braley, laten we maar zeggen. Hij was wel de lieveling van de panelleden, vandaar dat hij de Daniël Sternefeld-prijs kreeg voor de beste uitvoering van het keuzeconcerto, die door hen wordt uitgereikt. Tenslotte eindigde hij zesde in de wedstrijd zelf.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.