Radio- en televisiepresentator René Van der Speeten is vijf jaar geleden op 73-jarige leeftijd in het UZ Gent overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was destijds mijn opvolger als perswoordvoerder van Norbert De Batselier, op dat moment vice-minister-president van de Vlaamse regering.

Aangezien mijn vertrek bij De Batselier, om het met een understatement te zeggen, niet in de beste omstandigheden is verlopen, heb ik mijn opvolger nooit ontmoet, al heeft hij wel een paar klassieke concerten gepresenteerd waar ik ook aanwezig was. Maar, alhoewel ik de eerste ben om toe te geven dat deze taak me niet op het lijf was geschreven, vroeg ik me toch ook af hoe een man die tot dan toe het “Soldatenhalfuurtje” en “Binnen en Buiten” had gepresenteerd, het ervan zou afbrengen wat o.a. de afhandeling van de sluiting van de Kempense Steenkoolmijnen betreft. Toen ik dus enige tijd later eens met het kabinet moest bellen omwille van een formaliteit (wellicht i.v.m. de belastingen of zo), kon ik niet nalaten aan de telefonist te vragen hoe het ging met René. “Ach, Ronny,” zuchtte de man, “je kunt niet geloven wat die hier allemaal heeft binnengesleept: een hele televisiestudio!” René had het dus over een heel andere boeg gegooid: hij gaf De Batselier mediatraining. Dat is natuurlijk iets wat ikzelf niet had gekund. Maar de Kempense Steenkoolmijnen zullen er op die manier toch ook niet echt op vooruitgegaan zijn, denk ik zo…

Ronny De Schepper

4 gedachtes over “René Van der Speeten (1942-2016)

    1. Klopt uiteraard. Ik heb de tekst dan ook in die zin aangepast. Als “bewijs” wou ik er ook nog mijn naamkaartje van uit die tijd bijvoegen, maar het blijkt nu dat ik die allemaal kwijt ben. Mocht iemand dit lezen die ik destijds zo’n kaartje heb gegeven, zou je dit dan niet eens willen inscannen a.u.b.? Al was het maar “for old times’ sake”…

      Like

    1. Is ondertussen aangepast, Wim. Langs deze weg ook nog eens mijn oprechte deelneming. Ik mag je vader dan nooit bij De Batselier hebben ontmoet, ik heb hem wel een aantal keren meegemaakt als presentator van klassieke concerten (al hebben we ook toen elkaar niet gesproken, moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.