Wie is er bang van de islam? is geschreven door Selahattin Koçak, een Turkse Belg, Limburger en moslim en actief binnen de SP.a. Het dateert van 2010 (wat voor sommige passages wel van belang is). De auteur probeert zoals hij zelf aangeeft een aantal clichés en vooroordelen van autochtone Vlamingen over moslims en de islam te beantwoorden door informatie te geven over zijn godsdienst. Zo is dit boek ook een beetje een kennismaking met de islam en zijn geschiedenis.

Hij deelt zijn boek in met hoofdstukken die telkens een stelling behandelen, zoals : de islam is homofoob, de islam is antisemitisch… Daarop probeert hij dan te antwoorden, te nuanceren vaak. Het is duidelijk dat Koçak een ruimdenkend moslim is, het zou positief zijn als alle moslims zo waren. Maar dat is helaas niet het geval. Uiteindelijk slaagt hij er volgens mij niet in om een aantal belangrijke kritieken op de islam te ontkrachten, gewoon omdat ze niet te ontkrachten vallen. Soms geeft hij dat zelf min of meer toe (vrouwonvriendelijk, homofoob, antisemitisch…), maar dan fietst hij soms om de problemen heen, of hij wijst op problemen in andere landen (zoals Iran of Saudi-Arabië) maar gaat dan weer over op zijn persoonlijke, veeleer ruimdenkende opvattingen die sterk door westers tolerant denken is beïnvloed.

Vaak bezondigt hij zich aan wat filosoof Maarten Boudry ‘wafelijzerdenken’ noemt, door te wijzen op problemen in het christendom of het westen. Soms spreekt hij zichzelf tegen, of onbewust geeft hij de interne tegenstrijdigheden in zijn godsdienst weer (zoals over het begrip ‘jihad’). Soms antwoordt hij naast de kwestie (over de westerse samenleving die hij gemakshalve gelijkstelt met het consumptiegedrag of het christendom). Uiteindelijk is volgens mij het basisconcept (onbekend is onbemind) fout, zoals ook de titel. Het gaat volgens mij ook niet om ‘bang’ zijn voor de islam, maar om reële bezorgdheid over de problematische kanten van deze godsdienst die vaak haaks staat op de grondvesten van de westerse samenleving en democratie. En die bezorgdheid is de laatste jaren zeker niet afgenomen. Als atheïst verbaas ik me bovendien nog over de vele onzinnige aspecten van een geloof dat door wetenschappelijke kennis al lang tot de ‘vuilbak’ van de geschiedenis is verworpen.

Fons Mariën, 01/07/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.