In volle Elisabethwedstrijd herdenken we dat het al tien jaar geleden is dat de Nederlandse pianist Rian de Waal is overleden. De Waal, die in 1983 als eerste Nederlandse pianist de finale van het Koningin Elisabethconcours in Brussel haalde (met een zevende plaats) en daarmee internationaal doorbrak, is 53 jaar geworden. Hij was al enige tijd ziek.

Rian De Waal was specialist in werken van onder anderen Franz Liszt en Frederic Chopin (enkele jaren geleden nam hij werken van eerstgenoemde op samen met het orkest Anima Eterna onder leiding van Jos Van Immerseel). Hij combineerde de laatste jaren optreden met lesgeven op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Verder was hij artistiek directeur van het Peter de Grote Festival in Groningen.Rian de Waal heeft in november 2010 de voorzittersfunctie van de Nederlandse afdeling van de European Piano Teachers Association overgenomen maar zou deze functie nauwelijks kunnen uitoefenen…

Rian De Waal studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en volgde nadien meestercursussen o.a. bij Edith Grosz, Rudolf Serkin en Leon Fleisher. Over deze laatste zei hij: “Oorspronkelijk nam ik mijn crescendo’s veel te vlug. Toen ik echter bij de Amerikaan Fleischer les volgde, zei die: ‘Be a good lover. Come late.’ En dat heb ik meteen ter harte genomen. Het pleit trouwens voor hem dat hij helemaal geen eenheidsworst aflevert, maar verschillende persoonlijkheden toestaat.”
Rian De Waal was gehuwd met mezzo Marion van den Akker. Ik vond haar een nogal schrille Emilia in “Otello” (Vlaamse Opera, sept./okt. 1993).
In 1991 en 1995 maakte Rian De Waal deel uit van het televisiepanel voor de Elisabethwedstrijd. Hij legde toen sterk de nadruk op de fysische prestatie van concertpianisten en was toen ook zelf heel erg bezig met zijn lichaam. Hij trainde zoals een atleet (hij wilde eerst profvoetballer worden). Tijdens de Elisabethwedstrijd moest hij als allerlaatste aan de slag en hij was daardoor zo zenuwachtig dat hij de dag voor zijn optreden uit de kapel ontsnapte met de bedoeling zich een stuk in zijn kraag te drinken. Hij werd echter gevat en kreeg een thee toegediend waarin (buiten zijn weten) een kalmeringsmiddel was gemengd. Buiten het feit dat hij in het opgelegd stuk van Frederik De Vreese een paar fouten heeft gemaakt, viel het uiteindelijk allemaal nog mee.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.