Op zaterdag 25 mei 1991 vond op de Wilfordkaai in Temse de onthulling plaats van het monumentale beeld De Kaailopers, dat beeldhouwer Valeer Peirsman vervaardigde in opdracht van de V.V.V. en het gemeentebestuur. De Kaailopers hebben niets gekost aan de gemeenschap. De beeldengroep wordt immers volledig gesponsord.

Sinds het einde van vorige eeuw besteedt Temse grote aandacht aan zijn toeristische uitbouw. In het kader daarvan werd de kaai, het natuurlijke toeristische centrum, herontdekt en geherwaardeerd. De nieuwe aanlegsteiger, De Watermolen, de opstelling van terrassen, het geboortehuis-museum van Priester Poppe, de accentuering van de culinaire specialiteit (paling in ’t groen) en het organiseren van feestelijkheden zijn daarvan voorbeelden. In het kader van de opwaardering en verfraaiing van de Wilfordkaai dient ook de oprichting van De Kaailopers gesitueerd.
Het idee van een kaailopersmonument groeide in de tweede helft van de jaren tachtig spontaan en geleidelijk bij beeldhouwer Valeer Peirsman. Hij werd daarbij geïnspireerd door de anecdotes die via de overlevering nog steeds gangbaar zijn, alsmede door publicaties. Zo maakte de novelle De nieuwjaarsavond van de kaailoper (gewijd aan de Schele Wringer) van Martin De Ryck een bijzondere indruk op hem; deze novelle werd in de jaren vijftig door het KWB-weekblad RAAK bekroond in een wedstrijd om de beste novelle.
De beeldhouwer sprak over zijn idee met burgemeester Désiré Van Riet, toerismeschepen Luc De Ryck, V.V.V.-voorzitter Martin De Ryck en anderen, en geleidelijk kreeg het vage idee concreet gestalte. In augustus 1989 besliste de V.V.V., in samenwerking met het gemeentebestuur, tot realisatie.
Potentiële sponsors werden aangeschreven en nog voor het einde van 1989 was de zaak rond. De hoofdsponsors zijn de Boelwerf – Temse, de Samenwerkende Steennijveraars – Rumst, Scheerders-Van Kerchove – St.-Niklaas, Belgomine – Temse en Gebroeders Cordeel -Temse. Daarnaast werd ook wezenlijke medewerking verleend door Smederij-Constructie Walter Van Leugenhaege – Temse,  Nopri-NV Snijkers – Temse en Natuursteen Van Landeghem – Temse.
Einde 1989 ging Valeer Peirsman aan het werk. Het eerste beeld werd gebaseerd op de meest legendarische kaailoper den Bruine (alias Alfons Gosselin); Etienne Verspecht uit Temse stond model. Het beeld werd in maart 1990 voltooid.
Begin juli werd het tweede beeld voltooid, geïnspireerd door de Mekker (alias Désiré Aelbrecht). Model daarvoor stond V.V.V.-penningmeester Marcel De Moor. Voor het derde beeld werd aanvankelijk gedacht aan Janneke Temmerman of Boerke Paals (= Petrus Pauwels), maar uiteindelijk besloot de kunstenaar zich niet te baseren op één authentieke figuur; het derde beeld staat symbool voor alle kaailopers.
Er zijn in Temse inderdaad nog meerdere personen die in aanmerking komen als Kaailoper. Zo vertelde mijn moeder mij altijd het verhaal van een Kaailoper (zij noemde zijn naam, maar die ben ik helaas vergeten) die de gewoonte had de mensen te bedotten. Zo maakte hij op een dag de mensen uit Temse wijs dat er een schip lag aangemeerd dat om niet nader bepaalde redenen dringend van zijn vracht mosselen af moest en daarom deelde men die mosselen zo maar gratis uit aan al wie zich met een emmer aanbood op de kaai. Dit verhaal had uiteraard veel succes. Zodanig zelfs dat het nieuwsje zich sneller verspreidde dan de Kaailoper in kwestie zich kon verplaatsen. En zo kon het gebeuren dat hij op de duur reeds mensen tegenkwam die met hun emmer richting de kaai liepen, nog voordat hij hun zijn verhaal had kunnen wijsmaken. Waardoor onze Kaailoper natuurlijk in de war werd gebracht. ’t Zou toch niet wààr zijn, zeker? dacht hij bij zichzelf. En hij ging snel naar huis om een emmer te halen…
Ex-carnavalprins Marcel De Pauw uit Temse stond model voor dit derde beeld, waaraan Valeer Peirsman de laatste hand legde in december 1990. Voor het vierde en laatste beeld baseerde de kunstenaar zich op de Schele Wringer (alias Frans Vervynckt). V.V.V.-ondervoorzitter Dolf Peeters stond model. Het beeld werd voltooid in maart. De beeldengroep werd in brons gegoten bij Dirk De Groeve in Hansbeke.
Op de foto ziet men beeldhouwer Valeer Peirsman bij zijn ontwerpmaquette. De beeldengroep zelf is natuurlijk levensgroot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.