Dirk Musschoot is schrijver en journalist (foto van zijn eigen website). Hij staat bekend om zijn originele onderzoek naar boeiende historische thema’s, zoals het lot van de Belgen en de Nederlanders op de Titanic, de Belgische emigratie naar de VS en Canada, of de Belgische vluchtelingen in Groot-Brittannië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor al die thema’s maakt hij veelvuldig gebruik van mondelinge getuigenissen.

Zijn nieuwste boek is “Sweethearts” (uitgeverij Lannoo), dat op 3 februari 2019 werd voorgesteld in het Cultureel Centrum Scharpoord van Knokke.

Het boek bevat ontroerende liefdesverhalen van Vlaamse sweethearts en hun Britse bevrijder. Honderden Vlaamse vrouwen werden na de bevrijding in 1944 verliefd op een Brits militair. Soms leidde dat tot een flirt of een kortstondige relatie, maar even vaak beloofden ze elkaar eeuwige trouw. Sommige koppels vestigden zich in ons land, andere zochten hun geluk in Groot-Brittannië.
Wie waren die Tommy’s die met een meisje van hier aan de haal gingen? Wie waren die oorlogsbruiden die zich in de armen gooiden van een soldaat die soms vreselijke dingen had meegemaakt? Dirk Musschoot reisde jarenlang België en Groot-Brittannië af en vond tientallen love stories van Brits-Belgische bevrijdingskoppels. Verhalen vol ontroering, maar vaak ook van eenzaamheid en gemis.

Persoonlijk ken ik Dirk vooral van uit de tijd toen ik nog lid was van de Radio- en Televisiecritici (ik neem aan dat hij daar nog altijd lid van is, tenminste als deze vereniging nog bestaat). Uiteraard hebben we elkaar vooral leren kennen tijdens onze reis naar de Sovjetunie in december 1988. Ooit heeft Dirk me eens beloofd foto’s van deze reis door te sturen, misschien is het vandaag het moment om hem daar nog eens aan te herinneren…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.