Warlight is het recentste boek van Michael Ondaatje, die bekend werd door zijn boek The English Patient wat ook mooi verfilmd werd. Warlight bestaat uit twee duidelijk onderscheiden delen, waarvan het eerste zich afspeelt in Londen net na WO II. Hoofdpersonen zijn de 14-jarige Nathaniel en zijn iets oudere zus Rachel. Het verhaal begint wanneer de vader besluit te vertrekken naar Azië voor zijn werk, de moeder (Rose) zal hem een maand later nareizen. Maar het is niet duidelijk of ze dat doet, terwijl ze wel verdwijnt uit de wereld van de kinderen. Die blijven in het ouderlijk huis, waar ze onder de hoede komen van een man die op de bovenverdieping woont en die ze de bijnaam The Moth geven.

Deze man is een wat raadselachtige figuur, die er zelf schimmige vrienden op na houdt, zoals The Darter, een voormalige bokser. Deze laatste betrekt geleidelijk aan Nathaniel bij zijn activiteiten die zich op de grens van de wettelijkheid bevinden. Nathaniel begeleidt hem op zijn nachtelijke tochten op een bootje op de Thames. Dit zorgt voor een aantal bladzijden met een sterke sfeerschepping. Het gehele verhaal baadt in raadselachtigheid, zeker wat de moeder betreft. Later blijkt dat ze al tijdens de oorlog betrokken was in werk voor de inlichtingendienst, dat ze een mogelijk doelwit van vijanden kan zijn en dat zelfs de kinderen geviseerd worden. Michael Ondaatje vult niet alles helemaal in, veel in dit verhaal blijft baden in sfeerschepping en raadselachtigheid, ook als Nathaniel later (in het tweede deel) actief op zoek gaat naar de waarheid over zijn moeder. Al met al is dit een intrigerend verhaal met heel wat losse eindjes, die bewust door de auteur gewild zijn. Centraal staat de relatie tussen Nathaniel en zijn enigmatische moeder.

Fons Mariën, 24/01/2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.