Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Spaanse renner Xavier Tondo (Movistar) bij een bizar ongeluk om het leven is gekomen.

Tondo stond volgens zijn ploegleider Eusebio Unzue op het punt om met zijn ploegmaat Beñat Intxausti naar de Sierra Nevada te vertrekken voor een training om zich voor te bereiden op de Ronde van Frankrijk, toen het ongeluk gebeurde. Volgens de eerste berichten stierf hij toen hij een garagepoort op zijn hoofd kreeg. Later werd er wat meer verduidelijking gegeven, maar eigenlijk is het nog allesbehalve duidelijk. Tondo zou de garagepoort aan het sluiten geweest zijn, toen de auto opnieuw de helling is afgereden en de renner tegen de deur verpletterde. Intxausti zat op de passagiersplaats, maar het is niet duidelijk of hij nog geprobeerd heeft de handrem aan te trekken of niet. Of misschien dat die niet werkte wegens de hellingsgraad van de afrit?
De 32-jarige ronderenner was dat jaar de beste in de Ronde van Castilië en Leon en eindigde een jaar eerder zesde in de Vuelta. Toen reed hij nog in dienst van Cervélo en won hij ook een rit in Parijs-Nice.
Tondo was in 2003 prof geworden bij Paternina. Sindsdien wisselde hij elk seizoen van ploeg. Zo reed hij achtereenvolgens voor Barbot-Gaia, Catalunya-Angel Mir, Relax, Liberty Seguros, Andalucia-Cajasur en tot slot dus bij Cervélo en Movistar.
Tondo’s team Movistar besliste om toch verder te blijven koersen in de Ronde van Italië. De renners en de ploegomkadering namen die beslissing op de rustdag.
“We kunnen Xavier Tondo het beste eren op de fiets. We zijn geschokt en bedroefd”, verduidelijkte teammanager Eusebio Unzue. “Iedereen mocht zelf beslissen, maar ze hebben allemaal aangegeven te willen blijven om hem op die manier te herdenken. Xavier was pas sinds kort bij ons, maar het leek alsof hij er al tien jaar bij was.”
Dat was trouwens de teneur van de meeste condoléance-boodschappen op Twitter: buiten het feit dat Tondo nog maar pas tot ontbolstering was gekomen, werd er vooral de nadruk op gelegd wat voor een vriendelijke jongen het wel was. Daarom was het zo ongelooflijk dat zijn dood één keer werd vermeld in het VRT-nieuws en daarna niet meer. Niet belangrijk genoeg blijkbaar. Het contrast met de eveneens pas overleden Wouter Weylandt was schrijnend. Ik weet wel, het was niet helemaal hetzelfde maar toch. Chauvinisme is een slechte raadgever in dergelijke materie. Ik hoopte wel dat Tondo toch het nieuws van zeven uur zou halen met enkele beelden van zijn recente overwinningen, maar je mocht niet met je ogen knipperen of ’t was al voorbij!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.