Het is vandaag dertig jaar geleden dat in de backstage de CD Lonely avenue van Hans Lamal (°1960, Ukkel) werd voorgesteld. Dirk Dauw trad daar op als een soort manager van hem, of alleszins toch PR-man.

De CD bestond uit bewerkingen van melodieën van John Lennon en ze klinken als een kruising tussen François Glorieux en Richard Clayderman. Men kan Hans Lamal dus gerust de nieuwe François Glorieux noemen. Het feit of hij nu ook een echt artiest is, hangt echter af van het oordeel of hij dat een compliment of een verwijt vindt. Daarna hoor ik lange tijd niks meer van Lamal, maar in 2007 is hij één van de 53 Vlaamse componisten die het Spectra Ensemble ten gehore brengt in De Rode Pomp. Van hem is de compositie “The other side”. Deze CD (“Fingerprints”) staat wel op zijn lemma op de site van het Muziekcentrum, maar van “Lonely avenue” is daar merkwaardig genoeg geen sprake meer. Als ik dan mag terugkeren naar het dilemma dat ik heb geformuleerd, vond hij het dus blijkbaar een “verwijt” en is hij dus wel een “echt artiest”. Dat zou dan ook moeten blijken uit wat we nog meer leren over Lamal op die pagina van het Muziekcentrum: “Tijdens zijn studies aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent, alsook aan het Mozarteum in Salzburg, behaalt hij verschillende eerste prijzen, en wordt hem het Hoger Diploma piano toegekend met de grootste onderscheiding. Naast zijn klassieke opleiding vervolmaakt hij zich in het improviseren en componeren. Hij verdiept zich in de jazz (o.a. via Chick Corea), etnische muziek en ontwikkelt een eigen typische stijl. Lamal werkt als concerterend pianist en improvisator samen met verschillende internationale muziek- en filmfestivals. Hij schrijft muziek bij theaterproducties en legt zich meer en meer toe op het componeren van documentaire en filmmuziek. Hij verzorgt internationale masterclasses, doceert improvisatie aan het Koninklijke Muziekconservatorium van Gent en piano aan de Muziekacademie van Overijse.”

Referentie
Ronny De Schepper, Conservatorium zet de deuren wijd open, Het Laatste Nieuws 16 februari 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.