Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat Freddie Garrity, de zanger van de Britse popgroep Freddie & the Dreamers, is overleden.

Freddie & the Dreamers was een in de Merseybeat-stijl spelende popgroep uit Manchester die in het kielzog van The Beatles in 1963 en ’64 in Groot-Brittannië en later ook in de Verenigde Staten grote successen scoorde. In de Benelux was de groep aanzienlijk minder populair. Ik denk dat hun laatste hit “I understand” (uit 1964) hier uiteindelijk nog de grootste was. Het was alleszins mijn lievelingsnummer van hen.
Naast Freddie Garrity bestond de band uit de gitaristen Roy Crewdson (29 mei 1941) en Derek Quinn (24 mei 1942), bassist Peter Birrell (9 mei 1941) en drummer Bernie Dwyer (11 september 1940 – 4 december 2002). Op hun platen speelde sessiegitarist Big Jim Sullivan de meeste solopartijen. Geen van de leden van de oorspronkelijke band is nu nog actief als musicus. Er bestaat in het retro-circuit wel nog een groep the Dreamers, die de muziek van Freddie & the Dreamers levend houdt.
Voor die muziek deed de groep meestal een beroep op Mitch Murray. Zo schreef deze samen met Freddie Garrity b.v. “I’m telling you now” en “You were made for me”, maar ook “I like it” en “How do you do it” voor Gary and the Pacemakers.
De groep ontstond eind 1962 en onderscheidde zich van de overige bands van die tijd door de komische act die leadzanger Freddie van zijn optreden maakte. Hun cabareteske manier van optreden maakte Freddie & the Dreamers ook aanvaardbaar voor een publiek dat niets van de andere beatgroepen van het moment moesten hebben. Het leidde tot meer populariteit. Er werden vier films met of rond de Dreamers gemaakt: “What a Crazy World” (met Joe Brown), “Just for You”, “The Cuckoo Patrol” en “Every Day’s A Holiday”.
Freddie & the Dreamers werden vooral bekend met de Freddie (zie foto: Freddie is uiteraard de man achter de microfoon), een charleston-achtige gimmick-dans bestaande uit het beurtelings achter-, voor- en zijwaarts werpen van de benen. “Do the Freddie” zou tot het laatste optreden van de groep, in december 2000, het handelsmerk van Garrity en de zijnen blijven, maar aangezien daarbij de aderen en spataderen achter de knieën zwaar belast worden, kon Freddie Garrity, die aan een aandoening aan zijn bloedvaten leed, niet anders doen dan daarbij verstek te laten gaan en uiteindelijk de band te verlaten.
Garrity overleed op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longemfyseem, een trombose in de longen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.