Brief naar Humo (13 mei 1996) over Arte (foto Jonathan M. via Wikipedia): “Zou men eindelijk eens willen ophouden met dat gelul over hoe goed Arte wel is? ‘The hitchhiker’s guide to the galaxy’ in het Frans overzetten! Geen zinnig mens die het in z’n hoofd haalt. Om dan nog te zwijgen over alle Engelstalige documentaires die door een dreinerige Franse voice-over na de duivel worden geholpen (recente voorbeelden: de muziek van de duivel en de Brian Wilson story). Ondertussen moeten wij in Gent wel de halve finale van de Elisabethwedstrijd missen, uiteraard eerst en vooral omdat de BRTN bij de nieuwe manager op een goed blaadje wil staan en hieraan dus liever geen zendtijd meer verkwist, maar ook omdat Télé 21 hier van de kabel is gehaald. Leuk hoor! Zogezegd omdat de capaciteit ‘volzet’ is, maar u verlangt van mij toch geen opsomming van de onzinnige zenders die wél worden doorgestraald?”

Hierop werd ik hard aangepakt, want Arte is bij de Humolezers nu eenmaal “onaantastbaar”. En de redactie trekt blijkbaar die lijn door want mijn verdediging (4 juni 1996) is niét verschenen: “Teveel televisie kijken kan je ogen schaden. Ook teveel Arte kijken. Want dan ben je blijkbaar niet meer in staat om op een behoorlijke manier een brief te lezen in het lettertype dat Humo gebruikt. Uit mijn klacht dat in Gent Télé 21 van de kabel is gehaald, leidt ene GeTy (?) uit Meerhout af dat ik vooral veel zenders à la VTM en VT4 op de kabel wil. Dat lijkt me ook logisch, want de aanleiding was de uitzending van de Elisabethwedstrijd en zoals algemeen geweten besteden dergelijke zenders van ’s ochtends tot ’s avonds uitsluitend aandacht aan klassieke muziek, af en toe onderbroken voor een dansvoorstelling door Anna Teresa De Keersmaeker. Maar het is waar, daaraan voorafgaand had ik mijn ongenoegen geventileerd over het feit dat zogenaamde intellectuelen alle kritische zin laten varen als het hun geliefde Arte betreft. Daarvan pikt men werkelijk àlles. En wat blijkt? GeTy pikt werkelijk àlles. Ook hij had zich al geërgerd aan de voice-overs en had daarover bij Arte zelf zijn beklag gemaakt. Krijgt hij een lange brief terug ‘met veel uitleg over satellieten en zo’. En ze dronken een glas, pisten een plas en alles bleef zoals het was. De oplossing is immers veel eenvoudiger dan dat: het gebruik van ondertitels. Ik dacht nu toch dat dit zo eenvoudig was dat ik het niet expliciet diende te vermelden. Technisch kan het alleszins, zoals o.m. bewezen werd met de Engelstalige tussenkomsten in het programma over Brigitte Bardot. Maar ja, als de uil niet zien en wil… Dat is de pest met lezersbrieven. Men leest altijd wat er niet staat. Op die manier moet ik mijnheer GeTy uiteindelijk toch nog gelijk geven: ik had beter ook rechtstreeks naar Arte geschreven. Dan had ik ook zo’n mooie brief ‘over satellieten en zo’ gekregen om mij ermee te kunnen aftrekken.” (Ik geef toe: dat laatste is er een beetje over, maar ja, ik ben niet gauw kwaad, maar als ik kwaad ben, dan ben ik écht kwaad, hé!)
Op 3 november 1997 maakt in “De Standaard” Klaas Tindemans zich eveneens boos over de gedubde programma’s op Arte. Misschien kan GeTy uit Meerhout, die vond dat ik, toen ik dergelijke opmerking reeds vorig jaar maakte in “Humo”, daardoor meehielp Arte van de kabel te verdrijven, zijn pijlen nu op “De Standaard” gaan richten? Nuttiger zou nochtans zijn dat hij en de vele andere aanhangers van Arte zich juist bij Klaas Tindemans aansluiten om een soort van actiefront te vormen. Zelf heb ik b.v. de uitzending over het McCarthisme (de aanleiding voor Tindemans’ oprisping) niet gezien, alhoewel de problematiek mij ten zeerste interesseert, omdat Humo op voorhand gemeld had dat de film “Citizen Kohn” in Franse versie zou worden vertoond! (Overigens, bedankt Humo voor deze service.) Dat de technische verklaring, die GeTy naar eigen zeggen na een schrijven van Arte had gekregen, niet opgaat, blijkt uit het feit dat bij de thema-avond over Maria Callas soms ondertitels werden gebruikt en soms niet. Een technische oorzaak kan er dus niet zijn, want als het soms kan, dan kan het ook altijd!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.