Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Zwitserse baanrenner Fritz Pfenninger is overleden.

Pfenninger komt jaarlijks ter sprake als het de Ronde van Zwitserland is. Michel Wuyts komt dan telkens met hem aandraven om te bewijzen dat (1) de Ronde vaak een aangelegenheid van Zwitsers onder elkaar is en (2) dat ze – ondanks het feit dat Zwitserland natuurlijk bekend staat voor zijn bergen – toch niet altijd zo zwaar is, want dat zelfs zesdagenrenners ze kunnen winnen. Tweemaal zelfs. En dan heeft hij het dus op Louis Pfenninger en elk jaar opnieuw kan ik het niet laten erop te wijzen dat hij zich vergist. Dat hij Louis verwart met de bekende Zwitserse pistier Fritz Pfenninger (overigens geen familie van Louis).

Fritz Pfenninger daarentegen kan weinig of geen uitslagen voorleggen op de weg. Zijn beste uitslagen dààr situeren zich meestal in het nationale kampioenschap, dat in die tijd niet veel voorstelde en samen met de kampioenschappen van Duitsland en Luxemburg werd betwist, gewoon om toch nog een behoorlijk deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Zijn beste uitslag hierin was overigens in zijn laatste jaar (1972), toen hij tweede werd na Joseph Fuchs. Ik neem aan dat hij (juist wegens het gebrek aan “autochtone” deelnemers) wel een paar keer aan de Ronde van Zwitserland heeft deelgenomen, maar het zou me verbazen mocht hij er één hebben uitgereden, laat staan gewonnen, zoals zijn naamgenoot Louis!

Op de piste daarentegen kan Fritz een onberispelijk palmares voorleggen, vooral dan wat zesdagen betreft. Het begon in 1956 in Aarhus met Oscar Plattner als leermeester, maar daarna ontpopt hij zich meteen al als een gelijkwaardige partner van Jean Roth met vier zeges in even zoveel jaar. In 1961-62 vormt hij dan een vast koppel met Klaus Bugdahl (vijf zeges en nog een “nakomertje” in 1968), maar het merendeel van zijn overwinningen (negentien!) behaalt hij aan de zijde van Peter Post (zie foto: Fritz zit rechts).

Hij heeft er ook een paar gewonnen met andere partners, namelijk die van Montréal in 1968 (overigens aan de zijde van, jawel, Louis Pfenninger!), die van Québec in 1966 (met Sigi Renz) en die van Dortmund in 1964 (met Rudi Altig).

In totaal stond hij 181 maal aan de start in een zesdaagse. Met 33 eindoverwinningen in deze discipline neemt hij hiermee voorlopig een 13de plaats in op de lijst van meeste overwinningen. 

Hij is ook drie maal winnaar geworden van het Europees Kampioenschap koppelkoers (madison) op de baan; in 1962 samen met Klaus Bugdahl en in 1964 en 1967 samen met Peter Post (dat was nog in de tijd dat je niet noodzakelijk met een landgenoot moest ploeg vormen). In 1960 werd de als uitstekend sprinter bekendstaande Zwitser ook Europees Kampioen Omnium.

Ronny De Schepper

3 gedachtes over “Fritz Pfenninger (1934-2001)

 1. Ronny, je zat er waarschijnlijk op te wachten ;)
  Fritz Pfenninger reed éénmaal de Ronde van Zwitserland in 1963 maar gaf op.
  Er was trouwens nog een Hans Pfenninger ook die in 1954 voor Tigra de Ronde van Zwitserland reed maar ook opgaf.
  het verwondert mij anderzijds dat je niets schreef over de “specialiteit” van Fritz Pfenninger nl; het winnen van auto’s in de zesdaagsen. Er spookt een getal van meer dan 40 door mijn hoofd, maar dat zou ik moeten verifiëren.

  Jan

  Like

  1. Ik zat er inderdààd op te wachten, Jan…
   En wat die auto’s betreft: nu je het zegt, ja, maar dat was ik ondertussen helemaal vergeten en op het internet is dit blijkbaar niet blijven leven. Tot nu dus. Bedankt!

   Like

   1. Ondertussen gevonden. Hij won 43 auto’s in de zogenaamde supersprints. Of zijn garage groot genoeg was valt te betwijfelen. Dat ze aardig wat opbrachten bij de verkoop is echter zeker.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.