De Amerikaanse actrice Candice Bergen viert vandaag haar 75ste verjaardag.

Eigenlijk is zij niet zo belangrijk als actrice en als dat dan toch al het geval zou zijn, dan is dat eerder voor haar televisiewerk in de serie “Murphy Brown”, waarvoor ze niet minder dan vijf Emmy Awards in de wacht sleepte, waarna ze zelf zei dat het nu wel genoeg was geweest of anders was dat maar zo doorgegaan.

In 1992 trok de Amerikaanse vicepresident Dan Quayle in een speech van leer tegen de tv-serie Murphy Brown, omdat de hoofdpersoon een ongehuwde moeder is: in de serie krijgt ze een kind zonder dat ze getrouwd is, en besluit ook nog om het kind zonder een vader op te voeden. Bergen was het privé overigens met de kritiek van Quayle eens, aldus Luc Pauwels op doorbraak.be.
En toch had ik in 1970-1971 enkel oog voor haar. Ik ging naar elke film die ze toen uitbracht kijken en dat waren toen achtereenvolgens “The adventurers”, “Getting straight“, “Soldier Blue” en “Carnal knowledge“. Ik zag ze echter niet in die volgorde, nee, het is allemaal begonnen met “Soldier Blue” en dan nog specifiek met bovenstaande scène, die eigenlijk slechts de prelude was voor onderstaande foto, die ik echter moeilijk als “uitgelichte afbeelding” kon kiezen. (Voor wie het niet duidelijk is: Candice Bergen en haar tegenspeler Peter Strauss als “Soldier Blue” zitten duidelijk in nesten. Wanneer ze proberen te ontsnappen is Soldier Blue echter eerder om haar zedigheid bekommerd en probeert hij met zijn tanden haar blote kont te bedekken. Het is trouwens opvallend hoe proper haar poep nog is, ondanks alle narigheden die ze – “ze” zijnde Candice Bergen, maar ook haar poep – al heeft moeten doorstaan.)

21 soldier blue

Alle gekheid op een stokje, later was ze toch nog af en toe te zien in een film. Zo is ze in “Sweet home Alabama” van Andy Tennant (2002) the Mayor of New York. In the movie Candice Bergen’s character, refers to planning a June wedding at the Plaza for her son (Jack Dempsey) and Melanie (Reese Witherspoone). In Bride Wars (2009), Candice Bergen’s character is a prominent wedding planner, and the film’s central conflict arises from her assistant’s mistake in booking two best friends’ weddings on the same date in June, at the Plaza. In 2017 is ze de moeder van Reese Witherspoone in “Home again”, een komedie van Hallie Meyers-Shyer.

In 2018 is ze één van de vier vriendinnen van middelbare leeftijd (Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen en Diane Keaton) die elkaar sinds jaar en dag kennen en maandelijks samenkomen voor hun boekenclub in de gelijknamige film (“Book club”) van Bill Holderman. Tijdens een bijeenkomst stelt een van hen voor om de roman ‘Fifty Shades of Grey’ te lezen en te bespreken. De lectuur van die erotische roman en van de twee vervolgen zorgt ervoor dat ze zich openstellen voor nieuwe ervaringen die hun liefdesleven veranderen. Let wel op: met SM hebben die “ervaringen” niks te maken…

When she comes home from her date with George (which ended in having sex with him on the back bench of her car), Sharon (Candice Bergen) opens her account on the dating site, to see that she has four more messages. She says: “I’m gonna need a bigger backseat”. This is a reference to Richard Dreyfuss (who plays George) who starred in De zomer van de witte haai (1975) in which one the most iconic movie quotes of all times comes from: “You’re gonna need a bigger boat”.

Candice Bergen played an esteemed trial attorney in Boston Legal (2004) who mentioned that maybe she wants to be a federal judge someday, which Bergen’s character is in this movie.
Candice Bergen had uiteindelijk toch wel haar verdiensten. Al was het maar als echtgenote van de Franse regisseur Louis Malle. Slechte smaak had ze dus alvast niet… En ze was ook wel degelijk politiek geëngageerd. Zo heeft ze ooit eens gezegd: “Ze zouden Nixon moeten vermoorden”. En samen met Ring Lardner jr en Howard da Silva vormde ze in die tijd de eerste culturele missie naar China.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.