Pieter Van Ostaeyen is historicus en arabist en heeft zich gespecialiseerd in de problematiek van het jihadisme van de voorbije jaren (sinds de Syrische burgeroorlog). Als historicus heeft hij een kijk op de achtergronden van de conflicten in het Midden-Oosten. Hij gaat in zijn boek Staat van terreur De jihadistische revolutie terug tot de kruistochten en het Europese kolonialisme om te schetsen hoe diep de wortels van het islamisme zijn.

Vervolgens vertelt hij uitgebreid hoe het met de Arabische revoluties in 2011 (mis-)gelopen is in landen als Tunesië, Libië en Egypte. Deze Arabische lente heeft een en ander op z’n kop gezet in het Midden-Oosten waardoor lang gevestigde regimes (zoals in Syrië) onder druk kwamen te staan. Verder besteedt hij uitgebreid aandacht aan de ontwikkelingen sindsdien in de landen Syrië en Irak. Zo heeft hij het over de Ba’ath-partijen in deze landen, de rol van de Moslimbroederschap, het ontstaan van het zgn. kalifaat en de wortels van de jihad in Syrië. Tot slot schrijft hij nog uitgebreid over de rol van buitenlandse strijders uit Europa, evenals de terreur in Europa zelf. In deze tweede editie gaat dat tot aan de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in ons land.

Het is duidelijk dat de auteur schrijft met grondige kennis van zaken. Hij heeft de juiste historische achtergrond en heeft zich nauwgezet gedocumenteerd. Hij volgt de evoluties op het terrein (o.a. van de buitenlandse strijders in Syrië) op de voet. Alhoewel dit boek enigszins door de actualiteit (de herovering van Mosoel en Raqqa in 2017) ingehaald is, blijft het toch een waardevol boek omwille van de schets van de historische achtergronden van dit jihadisme.

Fons Mariën, 13/10/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.