Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de Ierse wielrenner Seamus Elliott in duistere omstandigheden om het leven is gekomen. (Bovenstaande foto: NL-HaNA, ANEFO via Wikipedia; overige foto’s: eigen collectie)

49 seamus elliot

In 1963 werd Elliott de eerste Ier die de gele trui veroverde in de Ronde van Frankrijk. Ook in andere rittenkoersen kon Elliot goed uit de voeten. Hij won etappes in de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië hij werd in 1962 2e op het wereldkampioenschap achter zijn zwager, de Poolse Fransman Jean Stablinski. Hij had altijd al de reputatie gehad een “arrangeur” te zijn geweest en toen de garage die hij had overgenomen overkop ging, verkocht hij zijn sensationele verhalen aan de Britse zondagskranten. Dat kwam op het vasteland hard aan en zelfs de zus van Stablinski verliet hem.
In het magazine International Cycle Sport (nummer 27 van augustus 1970) is een verslag opgenomen van de wedstrijd London-Holyhead, nog zo een ouderwetse marathonwedstrijd over een afstand van 265 miles of ong. 425 km., gewonnen door Sid Barras in een tijd van 10 u51’37”. In dit artikel staat ook dat Seamus Elliott in deze wedstrijd zijn come-back maakte na een inactiviteit van drie jaar. Hij maakte deel uit van de ploeg Falcon en eindigde in het peloton als 21ste op 31’6″ van winnaar Barras. Volgens het verslag “leek het eerder op een zelfmoordpoging om op de ouderdom van 36 jaar en zonder voorafgaandelijke competitie deel te nemen aan dergelijke wedstrijd. Hij vond het beter in deze race te starten dan deel te nemen aan één van de korte maar snelle criteriums die tot dan toe verreden werden. Hij was vrij zwijgzaam over zijn voorbereiding, maar zijn witte benen lieten vermoeden dat er nog niet te veel kilometers in zaten! Zijn Falcon-fiets had hij pas de avond voordien ontvangen en deze moest dus eigenlijk nog ‘ingereden’ worden. De afstand van het hotel naar de startplaats moest volstaan om zijn juiste positie te checken. De eerste 11 miles werden “neutraal” verreden met verscheidene stops aan de diverse verkeerslichten! Reeds vroeg in deze fase moest Elliott twee maal van de fiets om een gebroken versnellingskabel te laten herstellen. Hij werd hierbij geholpen door de mecanicien van de concurrerende Holdsworth-ploeg!”

84 seamus elliott

De deelnemers aan deze London-Holyhead namen hun ontbijt om 3u. ’s ochtends en vertrokken om 5u. Na deze koers heeft Elliott geen andere wedstrijden meer betwist. Het bleef bij een éénmalige come-back. Toen joeg hij zich (in 1971) een kogel door het hoofd. Althans dat is de versie die ik heb gevonden. Er circuleren er echter verschillende…
“A failed marriage, the tragic death of his son in a traffic accident and financial problems ruined what might have been a happy retirement. Despite all this, he had big plans for Irish cycling. Before he could implement them, however, he was found dead in his Dublin home in 1971 after a shooting accident.”
Hij had een zegelijst kunnen opbouwen, die niet onderdeed voor die van Roche of Kelly, doch hij hield er een flamboyante levensstijl op na. Op 37-jarige leeftijd werd hij dan ook doodgeschoten. Een bedrogen echtgenoot betrapte hem met zijn vrouw in bed.
En officieel luidt het: Elliott moet een geluid hebben gehoord in de garage, hij heeft in het duister naar zijn geweer gegrepen, dat naast het bed stond, en toen is het geweer automatisch afgegaan. Geruchten gingen ook dat hij ongeneeslijk ziek was en dat hij de scheiding van zijn vrouw (en kind) geestelijk niet heeft kunnen verwerken en met een kogel een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

46 seamus elliott

De garage werd overgenomen door zijn broer Paul, die zelf ook Iers wegkampioen werd in 1970. Ook hij kwam echter voortijdig om het leven, met name in het begin van 1988, toen hij samen met een andere Ierse ex-renner Peter Doyle op eendenjacht was. Toen de boot kantelde kon Doyle zich eraan vastklampen, Elliott daarentegen verdronk.
Voor wie overigens problemen heeft met het feit dat ik het Ierse wielrennen in één adem met hun Britse confraters behandel, voor mij is het altijd al onbegrijpelijk geweest dat de haat tussen de twee bevolkingsgroepen in Noord-Ierland zo hoog kan oplopen, terwijl wielrenners uit die regio (zoals veldrijder Joe Barr b.v.) van nationaliteit wisselen naargelang het hen uitkomt. Doorgaans verkiezen renners uit Noord-Ierland immers als “Ieren” door de wereld te gaan, maar als de Commonwealth Games eraan komen, dan worden ze plotseling weer “Noord-Ieren” en dus “Britten”. De reden voor deze transformatie is vrij simpel: Ierland maakt geen deel uit van het Gemenebest en Ierse renners kunnen dus ook niet deelnemen aan de Commonwealth Games. Noord-Ieren daarentegen…
Noord-Ieren zoals John Kennedy die aan de Tour de France deelnamen in de Britse ploeg droegen dan ook zonder enig probleem het schildje met de Union Jack op hun mouw. Eén uitzondering: Seamus Elliott…

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Seamus Elliott (1934-1971)

  1. Tja, men kan het zich afvragen. Er zijn ook heel wat Vlamingen die bijvoorbeeld voor N-VA of VB stemmen en toch voor de Belgische Rode Duivels supporteren. Anders niks mis mee met je zowel Vlaming als Belg of zowel als Noord-Ier als Ier of Brit te voelen, vind ik. De wereld heeft geen behoefte aan eng nationalisme.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.