De flaptekst van Spoo Pee Doo van Dimitri Verhulst (155 blz.) vat het samen: Europa staat in brand, maar onverschillig bestellen we nog een glas. Verdedigen we onze vrijheden, of verdedigen we onze leegte? Over de botsing tussen godsdienstfanatisme en vrijheden, van wat dan ook.

Die flaptekst belooft veel meer dan wat Verhulst echt te bieden heeft : de hoofdpersoon (Dimitri Verhulst waarschijnlijk) gaat op een vrijdagavond op stap in de stad (Gent waarschijnlijk) en belooft aan zijn vriendin dat het niet laat wordt. Waarop hij de hele nacht met allerlei vrienden en vriendinnen flink doorzakt in allerlei drankgelegenheden. Tot daar de vrijheid. Rond 9 uur ’s avonds is hij met een vriendin in een nachtcafé waar de tv opstaat en een verslag toont van een aanslag op de luchthaven van Schiphol, ziedaar het godsdienstfanatisme. Maar de hoofdpersoon gaat de hele nacht verder met zuipen en boeren… en denkt op een onbewaakt ogenblik nog even aan de aanslag. Maar niets wordt uitgewerkt of uitgediept. Het blijft bij een verslag van een dronken nacht. Het taalgebruik van Verhulst is creatief, het boekje is vlot leesbaar. Daarmee is ook het enige positieve over dit overbodige werkje gezegd.

Fons Mariën, 22/05/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.