Ik zal het eerlijk toegeven: ik volg de jongste ontwikkelingen van de popmuziek al jaren niet meer op de voet. Ook niet in eigen land. Dus, hoe Das Pop klinkt zou ik bij god niet weten. Maar net zoals bij een groot deel van de bevolking was zanger Bent Van Looy me wel in positieve zin opgevallen in het televisiespelletje “De Slimste Mens” in 2010 (foto). En dat niet alleen omdat er blijkbaar “water in zijn kelder” stond… Maar goed, ik dacht dat het daarbij zou blijven, maar een paar jaar later werd mijn belangstelling toch wel gewekt door een artikel in De Gentenaar, omdat Van Looy niet enkel een Gents verleden bleek te hebben (wat ik eigenlijk al wist), maar vooral omdat dat verleden zich helemaal in mijn buurt bleek te hebben afgespeeld. Een paar fragmenten…

Bent Van Looy stond op woensdag 16 oktober 2013 in de Gentse Capitole, om er zijn onlangs verschenen soloalbum Round the Bend voor te stellen. Bent Van Looy woont dan al zeven jaar in Parijs, nadat hij van zijn 16de tot zijn 30ste in Gent woonde. ‘Dat eerste jaar in Gent, dat heeft echt mijn leven veranderd. Na Antwerpen was ik aan een andere stad toe, want ginds had ik alles verknald. Gent heeft mij gegeven wat ik nodig had, maar ik heb zo intensief gebruik gemaakt van deze stad, dat ik ze ook helemaal leeggezogen heb. Ik was aan iets anders toe.’
`Ik woonde in de Keizer Karelstraat en volgde altijd hetzelfde parcours naar Sint-Lucas in de Zwarte Zustersstraat. Met mijn doeken van 1 meter 60 op 1 meter 60 stapte ik door de stad.’

Maar nu is het op naar de Video, aan de Oude Beestenmarkt. Onderweg naar de Video stopt hij nog eens op de hoek van Nieuwpoort en de Oude Schaapstraat. `Mijn eerste kot. Vochtige muren en een poortje waar het slot zo slecht was dat je de deur bijna moest instampen.’
Iets verder loopt hij een technicus tegen het lijf die net buitenkomt uit de nieuwe studio van de Dewaele Brothers. Ze zijn van ongeveer dezelfde generatie. ‘Wij zaten met ons repetitiekot boven wat nu de Video is. Toen was het de Kadzu. Toen die failliet dreigde te gaan, kocht ons management het café, opdat we ons repetitiekot niet kwijt zouden zijn. Soulwax zat boven de Atlantic. We hebben ooit nog kabels over de straat gespannen, om elkaar te helpen. Het waren mooie tijden.’
`De Capitole is denk ik de enige zaal in Gent waar ik nog niet speelde. Voor de rest hebben we alle zalen en pleinen gedaan. En niet te vergeten: begonnen op straat. Tijdens de Gentse Feesten. Zo leer je het meest van al: we speelden toen nog onder de naam Things To Come en speelden gewoon op straat in de regen. Als je dan de aandacht van de mensen kunt vasthouden, dan zit je goed.’

Op de terugweg naar de Capitole drinkt hij een kop koffie op het terras van patisserie Jacquet, waar wij ook af en toe plegen te ontbijten. Misschien hebben we het destijds ooit wel eens samen gedaan, zonder dat ik mij daar uiteraard van bewust was. Want Bent Van Looy was toen nog gewoon een kunststudent en geen icoon van de Vlaamse rock…

Referentie
Rudy Tollenaere, “Ik heb alles uit Gent gezogen”, De Gentenaar 4 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.