Vandaag is het ook al twintig jaar geleden dat de Italiaanse dirigent en componist Giuseppe Sinopoli is overleden op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval terwijl hij Giuseppe Verdi’s “Aïda” dirigeerde in de Deutsche Oper in Berlijn.

Sinopoli studeerde aan de Accademia “Benedetto Marcello” in Venetië en daarna in Darmstadt, waar hij Karlheinz Stockhausen als mentor had. In 1972 begon Sinopoli naam te maken als componist van seriële werken, toen hij professor werd van hedendaagse en elektronische muziek aan het Conservatorium van Venetië. In de jaren zeventig stichtte hij het Bruno Maderna Ensemble. Zijn enige bekende compositie is de opera Lou Salomé, die in 1981 in München in productie ging.
Tegelijk nam hij dirigeerles bij Hans Swarowsky aan de Weense Muziekacademie. In 1984 werd Sinopoli benoemd als hoofddirigent van het Philharmonia, een positie die hij behield tot 1994; in die periode maakte hij een aantal opnames met dit orkest, waaronder muziek van Edward Elgar en de complete symfonieën van Gustav Mahler. In 1992 werd hij chefdirigent van de Staatskapelle Dresden. Het meest bekend is hij voor zijn intense en soms controversiële interpretaties van opera’s, vooral van Italiaanse componisten en van Richard Strauss. Hij kreeg ook de nodige kritiek voor zijn langzame tempi bij het dirigeren van symfonische werken. Zelf was hij echter ook niet mals voor bepaalde collega’s. Zo schreef hij over de benoeming van Gerard Mortier in Salzburg, dat “Herr Doktor Mortier een exhibitionist was en een zware zenuwlijder.” De kritiek kwam des te harder aan omdat Sinopoli naast dirigent ook psychiater was. Hij was immers afgestudeerd aan de Universiteit van Padua met een dissertatie over criminologische antropologie. En ongetwijfeld was hij ook kandidaat voor de benoeming, maar dit geheel terzijde natuurlijk.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.