35 jaar geleden mochten in het kader van de glasnost de platen van The Beatles nu ook openbaar verkocht worden in de USSR. Een jaar later zou Paul McCartney voor de Russische staatsplatenfirma Melodia zelfs een speciale elpee opnemen (zie hierboven).

In de Sovjet-Unie was men eindelijk tot de constatatie gekomen dat de filmpjes over de “decadente rellen” die zich bij rock-optredens voordeden, juist op de verbeelding van de jeugd werkten. De Russische jongeren waren de mandolines van de Pionierkes immers wel beu gehoord. Rockmuziek was uiteraard verboden maar dat was geen beletsel voor een bloeiende handel in sluikpersingen op… röntgenfoto’s! En op home-video’s waren er grappen te zien, zoals over de eerste Russische stripteaseuse of ook nog: “wat heeft 64 benen en slechts vier tanden? Het centraal comité voor Gorbatsjov aan het bewind kwam”. Dankzij de glasnost konden de eigen Russische vedetten nu de muziek en de teksten brengen die ze wilden.

En zo kwam Paul McCartney op de idee om zijn zevende elpee, een elpee met vooral oude rocknummers, een beetje zoals het “Rock’n’roll”-album van John Lennon, uit te brengen alsof ze klandestien uit de Sovjetunie was gesmokkeld. De omgekeerde wereld als het ware. EMI turned down that idea. Nonetheless, McCartney’s manager had a batch of LPs pressed, with Russian-language covers, as a Christmas present to McCartney. This gave McCartney the idea to release the album in the Soviet Union as a gesture of peace in the spirit of glasnost. An agreement was reached with the Soviet government-run record company Melodiya to license 400,000 copies of the album for release in the Soviet Union only. The album was released in the Soviet Union on 31 October 1988. The first pressing of 50,000 copies contained 11 tracks and sold out almost immediately. A second pressing with two additional tracks was released about a month later. Uiteindelijk zouden de 400.000 exemplaren wel uitverkocht geraken, maar eigenlijk was dit niet zo heel veel naar Sovjet-normen. Denk hierbij aan mijn gesprek met Alexander Koetikov in Gorki Park. Naar de reden van deze trage verkoop kan ik enkel maar gissen. Was het album duurder dan de eigen producties? Spraken The Beatles zelfs “achter het ijzeren gordijn” niet meer zo tot de verbeelding?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.