Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Brits-Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor in Los Angeles is overleden aan de gevolgen van een hartkwaal. Ze is 79 jaar geworden. Ze heeft in meer dan vijftig films gespeeld en won twee Oscars (voor haar rollen in “Butterfield 8” en “Who’s afraid of Virginia Woolf?”). Ze was acht keer getrouwd.

Elizabeth Rosemond Taylor werd geboren in Hampstead (Londen) op 27 februari 1932 uit Amerikaanse ouders. Hoewel ze vaak “Liz” genoemd werd, hield ze niet van deze bijnaam. Op de leeftijd van drie, kreeg Taylor haar eerste balletlessen. Kort nadat Groot-Brittannië betrokken was geraakt bij de Tweede Wereldoorlog, besloten haar ouders terug te keren naar de Verenigde Staten. Het gezin vestigde zich in Los Angeles, waar de moeder van Taylor familie had wonen.
Toen Taylor negen jaar oud was, debuteerde ze op het witte doek in “There’s One Born Every Minute” (1942). Universal Studios verlengde haar contract niet en ze stapte over naar Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Haar eerste film bij deze studio was “Lassie Come Home” uit 1943. Door deze film vestigde de jonge Taylor de aandacht op zich en kon ze in meer films spelen. Toch werd ze volgens de producers te jong bevonden werd om na “Lassie” ook de hoofdrol te vertolken in “National Velvet”. “Maak u maar geen zorgen. U krijgt uw borsten,” sprak ze tot de filmbonzen en negentig dagen later kwam ze terug met een B-cup. Hoe ze het geflikt had? Een nepcrème “om borsten sneller te doen groeien”, spierversterkende oefeningen en een vetrijk dieet. De film bracht meer dan vier miljoen dollar op. Taylor kreeg een langetermijncontract aangeboden. Naast het acteren volgde ze onderwijs en studeerde ze aan de University High School in Los Angeles. In 1950 haalde ze haar diploma.
Toch moest ze twee jaar later in “Ivanhoe” van Richard Thorpe nog de duimen leggen voor de vijftien jaar oudere Joan Fontaine voor wat de held (Robert Taylor) “binnendoen” betreft. Akkoord, het feit dat ze de rol van een jodin speelde, had er zeker iets mee te maken ondanks het feit dat de film tegelijkertijd tolerantie tegenover joden wil prediken… Niet te verwonderen dat Elizabeth Taylor considered herself to be miscast as Rebecca, and during filming there was talk of replacing her with Deborah Kerr, Robert Taylor’s co-star from Quo Vadis (1951). Released in the summer of 1952, Ivanhoe was MGM’s highest grossing film for the year and one of the top four moneymakers of 1952, grossing over $6.2 million. The film had taken in $1,310,590 at the box office in thirty-nine days of limited release, setting a record for an MGM film. According to the Motion Picture Almanac, the film was the second highest-grossing film of 1952, taking in more than $7,000,000 at the box office. Scriptwriter Marguerite Roberts was a member of the American Communist Party and in 1951 she was ordered to appear before the House of Un-American Activities Committee. Roberts and her husband John Sanford refused to name fellow members of the party and were both blacklisted. MGM received permission from the SWG (Screen Writer’s Guild) to remove Roberts’ name from the film after she refused to testify before HUAC.

Liz Taylor is ook berucht voor haar vele huwelijken. Het is me dan ook niet echt duidelijk met wie ze in die tijd was getrouwd, maar the moment where Esther’s widow’s veil is ripped from her face by a fan at the funeral of her husband (in “A star is born” uit 1954) , was imitated in real life in 1958. During the graveside service for her husband Mike Todd (who had died in a plane crash), Elizabeth Taylor was traumatized when one of her fans thoughtlessly tore the widow’s veil from Taylor’s face.
In 1958 schitterde Liz Taylor in “Cat on a hot tin roof” met Paul Newman, al had schrijver Tennessee Williams een grondige hekel aan deze film, maar dat zal dan allicht toch niet aan haar hebben gelegen, want een jaar later kreeg ze van hem opnieuw een kans om te schitteren als de “procuror” van jonge jongens voor de mythologische Sebastian in “Suddenly last summer” van Joe Mankiewicz.

In 1963 werd ze de best betaalde actrice ooit tot die tijd, toen ze een contract tekende om Cleopatra te spelen in de gelijknamige film. Ze ontving hiervoor een miljoen dollar en droeg een pakje van 25,6 miljoen frank. Het was dan ook de duurste spektakelfilm tot dan toe vooral omwille van problemen bij het draaien. Regisseur Rouben Mamoulian werd vervangen door Joseph L.Manciewicz en de locatie ging van Londen (waar Liz Taylor zwaar ziek werd, ze moest zelfs een tracheotomie ondergaan) naar Rome, waar ze haar beroemde affaire met Richard Burton begon (*), maar de kosten blijven de pan uitswingen. Het succes van “Cleopatra” was uiteindelijk kleiner dan verwacht en de rage van de spektakelfilms was meteen over.
Met Richard Burton speelde ze nog in tien andere films, waaronder “Who’s afraid of Virginia Woolf” (1966) en “The taming of the shrew” (1967). Zowel aan hun verhouding als aan hun beider carrière kwam een einde door drankproblemen, zoals goed wordt geïllustreerd door de TV-film “Burton and Taylor” van Richard Laxton uit 2013. Haar rol wordt hierin vertolkt door Helena Bonham Carter en die van Richard Burton door Dominic West.
Haar laatste filmrol was in “The Flintstones”, veertien jaar na haar rol in “The mirror cracked”, waarin ze als Pearl Slaghoople de ultieme karikatuur van de onuitstaanbare schoonmoeder portretteert. Dat is wel grappig omdat het min of meer een parodie is op haar rol in “Who’s afraid of Virginia Woolf”, maar toch… Positief is wel dat het aids-onderzoek hiermee met 35 miljoen is vooruitgeholpen. Taylor heeft haar gage immers integraal hieraan overgemaakt.
Taylor stak immers veel tijd en energie in liefdadigheid, vooral met betrekking tot aids. Na de dood van haar vriend Rock Hudson hielp ze met het oprichten van de American Foundation for AIDS Research (amfAR). Naar schatting verzamelde ze in 1999 50 miljoen dollar voor de bestrijding van aids.
Taylor had ze de laatste jaren te lijden onder haar gezondheid. Ze leed aan hartfalen, een aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompt. Daarnaast had ze vijfmaal haar rug gebroken, een hersentumor overleefd en tweemaal een levensbedreigende longontsteking gehad. In de ochtend van 23 maart 2011 is Taylor overleden in Los Angeles aan een hartverlamming. (Wikipedia)

Referentie
Jimmy Vanrumste, Liz Taylor was seksueel onverzadigbaar, Het Laatste Nieuws, 11 mei 1993

(*) Ze was op dat moment nog getrouwd met Eddie Fisher. Voor dit huwelijk had ze zich tot de joodse godsdienst laten bekeren, waardoor ze oorspronkelijk Egypte niet binnen mocht, maar de regering kapseisde uiteindelijk omwille van de opbrengsten die de film met zich mee zou brengen. Ik vond haar overigens verschrikkelijk sexy in deze film, vooral in de scène waarbij ze Julius Caesar (Rex Harrison) ontving in haar vrouwenvertrekken, omringd door allerlei eveneens sexy hofdames.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.