In de periode vóór Fons Mariën, de man die sneller leest dan zijn schaduw, op mijn blog zijn populaire “leestips” publiceerde, schreef hij er ook reeds een tweehonderdtal voor de website “Lezers tippen lezers”. Enige tijd geleden is deze website opgehouden met bestaan en het zou spijtig zijn om deze kleine pareltjes te laten verloren gaan. Daarom probeer ik er elke dag ééntje weer op te vissen. (RDS)

Anousha Nzumeis een Nederlandse kleurlinge van half-Russische (moeder) en half-Kameroense (vader) afkomst. Het discours in haar boek Hallo witte mensen bevestigt dat van Gloria Wekker (Witte onschuld), alleen is haar stijl veel directer, minder academisch en veel leesbaarder. Ze spreekt ‘witte’ mensen rechtstreeks aan en probeert hen bewust te maken van hun huidskleur, van de ‘witte’ privileges en van de vele gevoeligheden op dit terrein. Ze schrijft uiteraard ook over Zwarte Piet, maar evenzeer over het gevaar van culturele toeëigening, ‘witte’ mensen die mensen van kleur willen helpen in b.v. ontwikkelingswerk zijn eveneens fout bezig, het koloniale verleden van Nederland komt weer aan bod, etc. Aan het einde van haar (gelukkig vrij dunne) boek ben je als blanke man overladen met taboes en kan je haast je mond niet meer open doen als het gaat om raciale kwesties. Zowat alles in het leven wordt hier vanuit het perspectief van ras geïnterpreteerd.

Fons Mariën, 03/11/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.