Het is vandaag ook alweer 25 jaar geleden dat de Gentse acteur Werner Kopers is overleden. Op de foto: Jef Demedts als Bolingbroke en Werner Kopers als Richard in Richard II door het Nederlands Toneel Gent.

Mark Vlaeminck schreef hierover in De Standaard: “Niet alleen het magistrale spel van de twee sterke antagonisten Werner Kopers (koning Richard II) en Jef Demedts (Henry Bolingbroke) maar tevens de homogene en stijlvolle vertolking van heel de ploeg, heeft vrijdagavond van Shakespeares Richard II in de KNS te Gent een sublieme theatervoorstelling gemaakt.”

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met hem toen het NTG in mijn studententijd het stuk “Butley” opvoerde van Simon Gray in een regie van Harry Kümel. Hij speelde toen de titelrol.

In november 1973 speelde hij daar ook de hoofdrol in “Le misanthrope“. A.Van Daele schreef daarover in de Gazet van Antwerpen: “De vraag naar wat het NTG van de Misanthroop heeft gemaakt heeft veel te maken met de manier waarop Werner Kopers de Alceste speelde. Vrij goed, misschien met een tikje teveel zelfspot. Hij overdrijft ergens de overdrijving van het personage zelf: een kwestie van dosering, vooral in de slotpassages. Uit oogpunt van succes bij het publiek is dergelijke vertolking ongetwijfeld te verantwoorden, en de première kreeg dan ook een verdiend ovationeel succes. Maar er zat méér in.”

Een jaar later speelde hij in het NTG in Brechts “Dreigroschenoper“, opgevoerd in een vertaling van Seth Gaaikema en in een regie van Konrad Zschiedrich uit de DDR.

In “Cabaret”, de musical van Joe Masteroff, Fred Ebb & John Kander, die in het N.T.G. werd geregisseerd door John Allison en choreograaf Steve Riley, twee Amerikanen door Walter Eysselinck speciaal hiervoor naar hier gehaald, zag ik Werner Kopers als de ceremoniemeester op 07/02/1975.

In het NTG regisseerde hij ook stukken van Jean Anouilh, Noel Coward, Françoise Dorin en Bernard Slade.

Voor Theater Arena vertaalde hij “La cage aux folles” en hij vertolkte er samen met Roger Bolders ook de hoofdrol in.

Hij speelde ook in films als De loteling (1974), De man, het beest en de deugd (1971) en De grafbewaker (1965).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.